ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami

Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami

nazwa

Wykonanie

Na niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły. A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska. Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa. Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość.
Składniki:
350 g mąki pszennej
60 g cukru
30 g świeżych drożdży (dałam 7g instant)
1/2 łyżeczki soli
60 g masła
100 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
100 g konfitury z płatków róży (80 g)
50 g masła stopionego (35 g)
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych
mleko do posmarowania
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Jajka rozbełtać. W garnuszku roztopić mało. Dodać mleko i wymieszać. Dolać do mąki i wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować w kulę i odstawić pod przykryciem na około godzinę. Następnie ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt.
Masło rozpuścić i wymieszać z konfiturą z płatków róży. Posmarować rozwałkowane ciasto. Na to wysypać cynamon i posiekane pistacje. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 2 - 3 cm plastry. Tortownicę (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Układać w niej plastry tak, aby pozostawało między nimi miejsce. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia naokoło godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec przez 30-35 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Drozdzowki-z-roza-cynamonem-i-pistacjami.html