Wykonanie
Na niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły. A jeżeli do drożdżówek dodamy
cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska. Kubek
mleka czy
kakao, ewentualnie
kawy i uczta gotowa. Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Zostało mi trochę
konfitury z
masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość.

Składniki:350 g
mąki pszennej60 g
cukru30 g świeżych
drożdży (dałam 7g instant)1/2 łyżeczki
soli60 g
masła100 ml
mleka2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiNadzienie:100 g
konfitury z
płatków róży (80 g)50 g
masła stopionego (35 g)2 łyżeczki
cynamonu3 łyżki niesolonych
pistacji, posiekanych
mleko do posmarowaniaWykonanie:W misce wymieszać
mąkę,
drożdże,
cukier i
sól.
Jajka rozbełtać. W garnuszku roztopić mało. Dodać
mleko i wymieszać. Dolać do
mąki i wymieszać. Dodać rozbełtane
jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować w kulę i odstawić pod przykryciem na około godzinę. Następnie ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt.
Masło rozpuścić i wymieszać z
konfiturą z
płatków róży. Posmarować rozwałkowane ciasto. Na to wysypać
cynamon i posiekane
pistacje. Zwinąć wzdłuż dłuższego
boku. Pokroić na 2 - 3 cm plastry. Tortownicę (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Układać w niej plastry tak, aby pozostawało
między nimi miejsce. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia naokoło godzinę.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować
mlekiem. Piec przez 30-35 minut.