ßßß
Składniki:240 g orzechów laskowych1 jajkook 7 łyżek dowolnej mąki4 łyżki syropu z agawy (lub miodu lub klonowego)1 łyżeczka masła lub oleju1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut. Uważać, aby ich nie przypalić. Wyjąć i ostudzić. Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek. Orzechy zmielić blenderem. Dodać jajko, wanilię, masło / olej i syrop. Ponownie zmielić tak, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę (stopniowo) i mieszać łyżką lub ręką. Dość lepką masę zawinąć w folię i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki. Wyjąć i rozwałkować na omączonej powierzchni na grubość ok 4-5 mm. Wycinać ciasteczka. Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać ponownie. Wycięte ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 12-14 minut, aż będą lekko brązowe.