ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka, które zrobiłam razem z córcią. Wspaniałe w smaku, pachną obłędnie, a do tego nawet nie trzeba mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia. Przepis znalazłam na blogu Wild for Food i tylko nieznacznie zmodyfikowałam. Będziemy je robić nie raz i nie dwa. Tego jestem pewna.
Składniki:
240 g orzechów laskowych
1 jajko
ok 7 łyżek dowolnej mąki
4 łyżki syropu z agawy (lub miodu lub klonowego)
1 łyżeczka masła lub oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut. Uważać, aby ich nie przypalić. Wyjąć i ostudzić. Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek. Orzechy zmielić blenderem. Dodać jajko, wanilię, masło / olej i syrop. Ponownie zmielić tak, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę (stopniowo) i mieszać łyżką lub ręką. Dość lepką masę zawinąć w folię i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki. Wyjąć i rozwałkować na omączonej powierzchni na grubość ok 4-5 mm. Wycinać ciasteczka. Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać ponownie. Wycięte ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 12-14 minut, aż będą lekko brązowe.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Ciasteczka-orzechowe.html