Wykonanie
Ciasteczka, które zrobiłam razem z córcią. Wspaniałe w smaku, pachną obłędnie, a do tego nawet nie trzeba
mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia. Przepis znalazłam na blogu Wild for Food i tylko nieznacznie zmodyfikowałam. Będziemy je robić nie raz i nie dwa. Tego jestem pewna.


Składniki:240 g
orzechów laskowych1
jajkook 7 łyżek dowolnej
mąki4 łyżki
syropu z agawy (lub
miodu lub klonowego)1 łyżeczka
masła lub
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Orzechy wyłożyć na blachę i piec przez około 8 minut. Uważać, aby ich nie przypalić. Wyjąć i ostudzić. Można potrzeć nimi aby pozbyć się skórek.
Orzechy zmielić blenderem. Dodać
jajko,
wanilię,
masło /
olej i
syrop. Ponownie zmielić tak, aby składniki się połączyły. Dodać
mąkę (stopniowo) i mieszać łyżką lub ręką. Dość lepką masę zawinąć w folię i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki. Wyjąć i rozwałkować na omączonej powierzchni na grubość ok 4-5 mm. Wycinać
ciasteczka. Resztki ciasta zagniatać i rozwałkowywać ponownie. Wycięte
ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 12-14 minut, aż będą lekko brązowe.