ßßß
Przygotowanie:Formę do babeczek natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Moja forma przeznaczona jest na 6 muffin o wysokości 6 cm, średnica mierzona na spodzie 4,5 cm oraz średnica mierzona na górze 7,5 cm.Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (góra-dół).Ucieramy miękkie masło na puszystą, jasną masę. Dodajemy miód i krótko ucieramy. Nie przerywając ucierania wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia się składników.Orzechy mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie łączymy z masą maślano jajeczną (miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką).Formę wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy na najniższym poziomie piekarnika przez około 20-25 min. (do suchego patyczka). Wyciągamy z piekarnika, studzimy 5-10 min. w formie, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej i dekorujemy nią babeczki. Wierzch babeczek dekorujemy także podprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi oraz karmelowymi "plastrami miodu"* i pszczółkami**.* Karmelowe "plastry miodu" - sposób przygotowania:Do rondelka z grubszym dnem wsypujemy szklankę cukru i dodajemy 4 łyżki prawdziwego miodu (u mnie miód akacjowy). Rondelek stawiamy na palniku i robimy karmel. Nie należy mieszać karmelu łyżką, a jedynie potrząsać całym garnkiem. Kiedy cukier się całkowicie rozpuści przelewamy mieszaninę na blachę wyłożoną folią bąbelkową. Gdy masa wystygnie należy ostrożnie (i uważnie, ponieważ folia może się rwać) oderwać folię. Karmel połamać / pociąć na mniejsze kawałki i dekorować babeczki.** karmelowe pszczółki - sposób przygotowania:z jeszcze ciepłego karmelu formować tułowia pszczół, wcisnąć skrzydełka z płatków migdałów, a pasy i oczy namalować rozpuszczoną w kąpieli parowej gorzką czekoladą.
Jeśli podobają Wam się moje babeczki zapraszam do głosowania na nie TUTAJ :)SMACZNEGO! :)