Wykonanie
"Moi
drodzy dzisiaj coś specjalnie dla moich koleżanek i kolegów blogerów. Zapraszam na pierwszy konkurs - "Kreatywne Babki"www.konkurs.olympus.plDo wygrania darmowe warsztaty fotograficzno - kulinarne, które poprowadzę oraz wiele innych ciekawych nagród ufundowanych przez OLYMPUS TWÓRZ PRZYSZŁOŚĆ i Dr. Oetker PolskaZachęcam i już nie
mogę doczekać się wspólnej zabawy"Taką informację przeczytałam jakiś czas temu na fanpage'u Kingi Paruzel... a po głowie chodziły mi tylko dwa słowa piosenki "...chciałabym... chciała..." ;)Kreatywne babki... coś słodkiego... coś na jesienno-zimowe wieczory... coś co osłodzi nam szaro-burą pogodę... coś co
doda nam energii... coś co będzie jednocześnie zdrowe...Tak powstały moje
miodowe babeczki z
orzechami laskowymi.
Miód, znany ze swoich właściwości leczniczych, który osłodzi najbardziej pochmurny dzień... Cudownie chrupiące
orzechy pełne
białka, fosforu, wapnia i magnezu...
Gorzka czekolada, która nie tylko świetnie smakuje, poprawia nastrój i
daje nam sporo energii, ale także działa antynowotworowo, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie... A dodatkowo
mąka pełnoziarnista.Polecam do wypróbowania! :) Babeczki długo zachowują świeżość, mają mocno wyczuwalny smak
orzechów i
miodu, jednak nie są zbyt slodkie. Takie w sam raz :)(przepis na 5 średniej wielkości babeczek, inspiracją był przepis znaleziony w październikowym numerze Magazynu Kuchnia)Składniki na ciasto:- 125 g miękkiego
masła- 110 g płynnego, prawdziwego
miodu (u mnie
miód spadziowy z zaprzyjaźnionej pasieki)- 2
jajka (L)- 75 g zmielonych
orzechów laskowych- 75 g
mąki (u mnie pełnoziarnista 3 zboża)- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:-
gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli parowej- podprażone
orzechy laskowe- karmelowe "plastry
miodu" oraz karmelowe pszczółki
Przygotowanie:Formę do babeczek natłuszczamy i wysypujemy
bułką tartą. Moja forma przeznaczona jest na 6 muffin o wysokości 6 cm, średnica mierzona na spodzie 4,5 cm oraz średnica mierzona na górze 7,5 cm.Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (góra-dół).Ucieramy miękkie
masło na puszystą, jasną masę. Dodajemy
miód i krótko ucieramy. Nie przerywając ucierania wbijamy po jednym
jajku i miksujemy do połączenia się składników.
Orzechy mieszamy z
mąką i
proszkiem do pieczenia, a następnie łączymy z masą
maślano jajeczną (miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką).Formę wypełniamy
ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy na najniższym poziomie piekarnika przez około 20-25 min. (do suchego patyczka). Wyciągamy z piekarnika, studzimy 5-10 min. w formie, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli parowej i dekorujemy nią babeczki. Wierzch babeczek dekorujemy także podprażonymi na suchej patelni
orzechami laskowymi oraz karmelowymi "plastrami
miodu"* i pszczółkami**.* Karmelowe "plastry
miodu" - sposób przygotowania:Do rondelka z grubszym dnem wsypujemy szklankę
cukru i dodajemy 4 łyżki prawdziwego
miodu (u mnie
miód akacjowy). Rondelek stawiamy na palniku i robimy karmel. Nie należy mieszać karmelu łyżką, a jedynie potrząsać całym garnkiem. Kiedy
cukier się całkowicie rozpuści przelewamy mieszaninę na blachę wyłożoną folią bąbelkową. Gdy masa wystygnie należy ostrożnie (i uważnie, ponieważ folia może się rwać) oderwać folię. Karmel połamać / pociąć na mniejsze kawałki i dekorować babeczki.** karmelowe pszczółki - sposób przygotowania:z jeszcze ciepłego karmelu formować tułowia pszczół, wcisnąć skrzydełka z
płatków migdałów, a pasy i oczy namalować rozpuszczoną w kąpieli parowej
gorzką czekoladą.
Jeśli podobają Wam się moje babeczki zapraszam do głosowania na nie TUTAJ :)SMACZNEGO! :)