Wykonanie
Tę szarlotkę upiekłam na spotkanie z naszymi znajomymi. W przeciwieństwie do Pleśniaka, tutaj piana upiekła się dokładnie tak jak powinna. Sama szarlotka też smakowała wybornie. Niestety zdjęcia robiłam dość późno więc wyszły niekoniecznie tak jakbym chciała.

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej4
jajka (oddzielnie
białka i
żółtka)200 g
masła1/3 szklanki
cukru5 - 6
jabłek2 - 3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1/2 szklanka
cukru pudru1 - 2 łyżki
kaszy mannyWykonanie:
Mąkę i
masło posiekać. Dodać
żółtka i
cukier i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
kaszą. Mniejszy kawałek ciasta schować do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Poddusić w garnku z 2 - 3 łyżkami
cukru. Pod koniec dodać
cynamon. Podduszone
jabłka wyłożyć na ciasto posypane
kaszą.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem pół szklanki
cukru pudru. Wyłożyć na
jabłka. Na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piec przez 45 - 50 minut.