ßßß Cookit - przepis na Dwa dżemy z borówki amerykańskiej

Dwa dżemy z borówki amerykańskiej

nazwa

Wykonanie

Dostałam ostatnio dwie łubianki ekologicznej borówki amerykańskiej. Wiosną miałam okazję jeść dżem z borówki przygotowany przez Państwa Hawajskich, właścicieli plantacji i postanowiłam, że sama też przygotuję coś podobnego. Okazało się, że borówka wspaniale gęstnieje, a połączenie z kardamonem jest idealne. Przygotowałam też drugą, neutralną wersję z całymi owocami.
Dżem z borówki z kardamonem
Składniki:
1,5 kg borówki amerykańskiej
200 - 300 g cukru
sok z 1 cytryny
4 – 6 strąków kardamonu
Wykonanie:
Borówkę przekładamy do garnka i rozgniatamy. Dodajemy cukier, rozgniecione ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 – 15 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem na kilka minut.
Składniki:
1,5 kg borówki amerykańskiej
200 - 300 g cukru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
1 kg borówki miksujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy sok z cytryny i pozostałe pół kilograma borówki. Gotujemy przez następny kwadrans. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Stawiamy do góry dnem na 5 – 10 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/08/Dwa-dzemy-z-borowki-amerykanskiej.html