Wykonanie
Dostałam ostatnio dwie łubianki ekologicznej
borówki amerykańskiej. Wiosną miałam okazję jeść
dżem z
borówki przygotowany przez Państwa Hawajskich, właścicieli plantacji i postanowiłam, że sama też przygotuję coś podobnego. Okazało się, że
borówka wspaniale gęstnieje, a połączenie z
kardamonem jest idealne. Przygotowałam też drugą, neutralną wersję z całymi
owocami.
Dżem z
borówki z
kardamonemSkładniki:1,5 kg
borówki amerykańskiej200 - 300 g
cukrusok z 1
cytryny4 – 6 strąków
kardamonuWykonanie:
Borówkę przekładamy do garnka i rozgniatamy. Dodajemy
cukier, rozgniecione ziarna
kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie dodajemy
sok z cytryny i gotujemy przez 10 – 15 minut. Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem na kilka minut.
Składniki:1,5 kg
borówki amerykańskiej200 - 300 g
cukrusok z 1
cytrynyWykonanie:1 kg
borówki miksujemy. Dodajemy
cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy
sok z cytryny i pozostałe pół kilograma
borówki. Gotujemy przez następny kwadrans. Gorący
dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Stawiamy do góry dnem na 5 – 10 minut.