Wykonanie
Pin It
Pisałam już wcześniej, że moje krzaczki
borówki amerykańskiej w tym roku całkiem oszalały ! Posiadam trzy krzaczki, a
borówek jest tyle, że nie sposób je przejeść. Robiłam jedną tartę, drugą tartę,sernik na zimno, domowe
lody, jemy je z
jogurtem na śniadanie, czy tak po prostu bez niczego. Jemy i jemy, a ich wcale nie ubywa... Zebrałyśmy z córką prawie 3 kilo, ale na krzaczkach jeszcze sporo
borówek, chyba trzeba będzie zrobić drugie podejście do
dżemu :-).


Czas przygotowania: 180 minutSkładniki:2600 g
borówki amerykańskiej700 g
cukrusok z 1/2
cytryny
Wykonanie :
Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy do płaskiego rondla, zasypujemy
cukrem i delikatnie rozgniatamy widelcem część
owoców. Odstawiamy na 30 minut.Rondel stawiamy na kuchence na małym ogniu, dodajemy
sok z cytryny i podgrzewamy
owoce, bez przykrycia, przez około 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i znowu podgrzewamy na małym ogniu przez około 60 minut. Ponownie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Jeśli
dżem będzie gęsty, podgrzewamy go i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia.Jeśli uznamy, że jednak
dżem jest za rzadki gotujemy go przez kolejne 60 minut i dopiero wtedy wkładamy do słoików.