ßßß
Sposób I:Składniki:1 kg borówek leśnych30-35 dag cukru żelującegoSposób wykonania:1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty.2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.Sposób II:Składniki:1 kg borówek leśnych30 dag cukrusok z jednej niedużej cytrynySposób wykonania:1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delikatnie i zostawić na noc. Następnego dnia zagotować jagody, zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając aż sok odparuje. Można smażenie rozłożyć na raty lub od razu smażyć ok 2 godzin.2. Gorący dżem przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić, aż ostygną.Smacznego!!!