ßßß
Pyszny, lekko kwaskowy dżem z nektarynek i borówek amerykańskich, idealny do naleśników, białego sera czy chleba. Dżem robi się szybko i przyjemnie, ale jeszcze przyjemniej się go je :-)Składniki:1,5 kg borówek amerykańskich3 kg obranych i bez pestek nektarynek1 kg cukru1 cytryna6 słoików 0 , 5 l1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego dajemy nektarynki, 1/2 kg cukru i sok z cytryny, a do drugiego borówki z cukrem. Obydwa garnki stawiamy na palnikach i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż woda z owoców wyparuje, a z cukru powstanie gęsty syrop. Cały proces trwa ok 1,5 godziny.2. Gdy nektarynki lekko przestygną, przekładamy je do blendera i delikatnie rozdrabniamy (2 naciśnięcia START powinno wystarczyć :) ). Nektarynki mieszamy z borówkami i w razie potrzeby jeszcze chwilę gotujemy.3. Przygotowujemy słoiki - nakrętki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a słoiki wyparzamy w piekarniku w 80*C. Gorący dżem wlewamy do słoików i mocno zakręcamy.SMACZNEGO :-)