ßßß Cookit - przepis na Razowe scones z porzeczkami

Razowe scones z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Bułeczki idealne na śniadanie czy kolację. Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Jedyna uwaga jaką do nich mam, to ilość porzeczek. W oryginalnym przepisie była mowa o szklance porzeczek. Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki. Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym.
Składniki:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki masła
125 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania
1 szklanka porzeczek (patrz uwagi we wstępie)
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek przesiać do miski. Dodać masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki. Dolać jogurt i szybko wyrobić łyżką. Dodać porzeczki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować w kształt koła. Przekroić na trójkąty. Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika. Podawać lekko ciepłe.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/07/Razowe-scones-z-porzeczkami.html