Wykonanie
Bułeczki idealne na śniadanie czy kolację. Ekspresowe w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Jedyna uwaga jaką do nich mam, to ilość
porzeczek. W oryginalnym przepisie była
mowa o szklance
porzeczek. Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej
mąki. Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym.
Składniki:250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki
masła125 ml
jogurtu naturalnego2 łyżki
mleka (w razie potrzeby) + do posmarowania1 szklanka
porzeczek (patrz uwagi we wstępie)Wykonanie:
Mąkę,
cukier,
sól i proszek przesiać do miski. Dodać
masło i wyrobić palcami do powstania kruszonki. Dolać
jogurt i szybko wyrobić łyżką. Dodać
porzeczki i ponownie wymieszać. W razie potrzeby dolać
mleko, lub ewentualnie odrobinę
mąki. Ciasto rozwałkować w kształt koła. Przekroić na trójkąty. Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną
mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika. Podawać lekko ciepłe.