Wykonanie
Moja szwagierka zamówiła na swoje urodziny tort
czekoladowy. Od siebie postanowiłam dodać jeszcze smak tiramisu bo wiem, że
kawę tez uwielbia. Nie chciałam go jakoś specjalnie dekorować, wymarzyłam sobie taką nierówną powierzchnię. Niestety wykonałam ją niezbyt udolnie. Do tego tort podczas jazdy "jeździł" po pudełku i tak całe brzegi uległy uszkodzeniu. Naprawiłam, ale to już nie to samo. W smaku jednak niczego mu nie brakowało. Smakował nawet mojemu synowi.

Składniki:
Biszkopt:6 jajszczypta
soli200 g drobnego
cukru170 g
mąki pszennej (typ 450 lub 500)50 g
mąki ziemniaczanejMasa:750 g
mascarpone400 ml
śmietany 30 %200 g
gorzkiej czekolady5 łyżek
cukru75 ml świeżo zaparzonej
kawy75 ml
Likieru Baileys (lub
Amaretto)Wykonanie:Tortownicę 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Białka ubić z
solą na sztywno. Stopniowo dodawać do nich
cukier nie przerywając ubijania. Do ubitych
białek dodawać po jednym
żółtku.
Mąki przesiać na ubite
jajka i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do piekarnika na około 40 - 45 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przestudzony wyjąć z formy i wystudzić dokładnie na kratce (zdjąć papier do pieczenia).
Biszkopt przekroić na 3 blaty.Przygotować masę.
Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli
wodnej i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru.
Mascarpone wymieszać z przestudzoną
czekoladą. Dodać do kremówki i razem przez chwilę ubić tak, aby masa była jednolita.
Kawę połączyć z
likierem. Pierwszy blat dobrze nasączyć naparem
kawowo-
likierowym. Posmarować częścią kremu. Położyć drugi blat, nasączyć go i rozsmarować krem. Na wierzch położyć trzeci blat. Nasączyć. Ozdobić pozostałą masą na górze i bokach. Odstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.