ßßß Cookit - przepis na Zupa z jarmużem i soczewicą

Zupa z jarmużem i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Udało mi się. Wreszcie zdobyłam jarmuż. Na początek powstała zupa. Idealna na zimowe dni. Gęsta, rozgrzewająca. Zapraszam.
Składniki:
250 g jarmużu ( 5 - 6 listków)
1/2 szklanki zielonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka oleju
jogurt naturalny
sól, pieprz
1,5 l wody
Wykonanie:
Cebulę siekamy i szklimy w garnku na oleju. Jarmuż myjemy o oddzielany listki od grubych gałązek. Soczewicę płuczemy na sicie. Marchewkę obieramy i kroimy w grube plastry. Do zeszklonej cebuli dodajemy pozostałe składniki i zalewamy wrzącą wodą z odrobiną soli. Przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok. 20-30 minut). Zupę dokładnie miksujemy doprawiamy do smaku. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/02/Zupa-z-jarmuzem-i-soczewica.html