Wykonanie
Powstały na prośbę mojej córci i z jej udziałem. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyła ich nawet polukrować, a takie miały być. Córcia powiedziała, że są przepyszne, tylko o lukrze zapomniałam ;) Przepis z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska".

Składniki:500 g
mąki pszennej1
żółtko2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego7 g
drożdży instant250 - 300 ml letniego
mleka50 g rozpuszczonego
masładżem, powideł
mleko do posmarowaniaew.
lukierWykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek i wlewamy do niego 100 ml
mleka,
cukry i
drożdże. Delikatnie mieszamy
mleko z
drożdżami a na wierzch posypujemy odrobiną
mąki. Pozostawiamy, aż
drożdże się napuszą. Dodajemy
żółtko,
masło oraz stopniowo dodajemy
mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 45 minut. Odgazowujemy ciasto i dzielimy na 3 - 4 części. Każdą rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Na każdy kładziemy po łyżeczce
dżemu lub powideł i zwijamy. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy od wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięcie rogaliki smarujemy
mlekiem i pieczemy przez 20-30 minut, aż rogaliki będą złote.