ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Powstały na prośbę mojej córci i z jej udziałem. Zniknęły tak szybko, że nie zdążyła ich nawet polukrować, a takie miały być. Córcia powiedziała, że są przepyszne, tylko o lukrze zapomniałam ;) Przepis z książki "Nowoczesna Kuchnia Polska".
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
7 g drożdży instant
250 - 300 ml letniego mleka
50 g rozpuszczonego masła
dżem, powideł
mleko do posmarowania
ew. lukier
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy dołek i wlewamy do niego 100 ml mleka, cukry i drożdże. Delikatnie mieszamy mleko z drożdżami a na wierzch posypujemy odrobiną mąki. Pozostawiamy, aż drożdże się napuszą. Dodajemy żółtko, masło oraz stopniowo dodajemy mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 45 minut. Odgazowujemy ciasto i dzielimy na 3 - 4 części. Każdą rozwałkowujemy i kroimy na trójkąty. Na każdy kładziemy po łyżeczce dżemu lub powideł i zwijamy. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy od wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięcie rogaliki smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-30 minut, aż rogaliki będą złote.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Rogaliki-drozdzowe.html