Wykonanie
Dzisiaj odchodzimy trochę od wpisów świątecznych, chociaż
smakowo nie oddalimy się od nich zupełnie. Będzie omlet, który w ubiegłym tygodniu pojawiał się u nas na śniadanie kilka
razy, głównie za sprawą mojej córki - wielbicielki omletów. W tym tygodniu wyjątkowo często prosiła mnie o omlet i za każdym razem musiał to być ten "w kawałkach", czyli cesarski. Z omletem staram się przemycać
owoce. W tym konkretnym
pomarańcze, a raczej sok z
pomarańczy oraz
granat. Polecam.

Składniki (na 2 omlety):2
jajkaszczypta
soliłyżeczka
cukruok. 120 ml soku Tymbark 100%100 g
mąki pszennej2 łyżki
masłaziarenka z połowy
granatujogurt naturalny
Wykonanie:Biała ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem
soli.
Żółtka ucieramy z
cukrem. Następnie dolewamy do nich
sok pomarańczowy i mieszamy. Powoli dosypujemy
mąkę i mieszamy ponownie. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Mieszamy je z ubitą pianą. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła, wylewamy połowę ciasta. Omlet smażymy z jednej strony, przerzucamy na drugą i ponownie smażymy. Kroimy na patelni na kawałki i chwilę podsmażamy z odrobiną
masła. Przekładamy na talerz, polewamy
jogurtem i posypujemy ziarenkami
granatu. Na patelni ponownie roztapiamy
masło i smażymy drugi omlet./wpis sponsorowany/