Wykonanie
Dostałam zamówienie od mojej siostrzenicy na tort
kokosowy, biedronkę. Dzieciom się nie odmawia. Nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowywanie
tortu, więc masa musiała być szybka i sprawdzona. Padło na moje ukochane połączenie kremówki i
mascarpone. Co do wyglądu
tortu, to nie chciałam zbytnio bawić się w przycinanie
biszkoptów. Upiekłam 2 placki, z czego jeden docięłam na kształt głowy. Za dekorację posłużyły Oreo i M&Msy. Nie udało mi się idealnie rozsmarować masy na wierzchu, ale to nic nie szkodzi. Siostrzenica zachwycona i to liczy się najbardziej.
Składniki: na masę i dekorację:500 g
mascarpone400 g
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru80 g
wiórków kokosowychczerwony barwnik50 g
gorzkiej czekolady2
ciasteczka OreoM&Msy, Lentilki, lub SkittlesyNa
biszkopt (blachy 22 i 18 cm):8 jajponad szklanka
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szklanki
cukruWykonanie:
Białka ubijamy z
cukrem, a następnie dodajmy po 1
żółtku nadal ubijając. Na koniec delikatnie dodajemy
mąki i mieszamy szpatułką.Przelewamy do dwóch tortownic (22 i 18 cm) wyłożonych papierem do pieczenia (wykładam tylko dno). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone
biszkopty studzimy. Mniejszy dokrajamy tak, aby pasował do większego (patrz zdjęcie). Kroimy na pół.Na talerze, paterze układamy dolną partię
biszkoptu i nasączamy (użyłam ekstraktu
waniliowego).Kremówkę ubijamy dodając
cukier. Mieszamy ją z
mascarpone i przez chwilę ubijamy tak, aby masa się nie zwarzyła. Dzielimy na 3 części. 1 część do przełożenia
tortu, druga na dekorację głowy, trzecia (największa) na dekorację tułowia.Część do przełożenia
tortu mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masę wykładamy na przygotowane blaty. Na masę kładziemy górną część
biszkoptów.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub mikrofali. Lekko przestudzoną mieszamy z drugą częścią masy.Pozostałą część masy (tę największą) mieszamy z czerwonym barwnikiem (użyłam w proszku).
Czekoladową masę rozprowadzamy na mniejszym
biszkopcie, tym który będzie głową. Zostawiamy odrobinę masy do przyklejenia kropek i zaznaczenia skrzydeł.Czerwoną masę rozsmarowujemy na dużym
biszkopcie. Uważamy przy połączeniu z głową, aby nie połączyć mas.Odłożoną masą
czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy skrzydła, kropki, oczy i odznaczamy głowę (aby zakryć połączenie dwóch mas). Na przygotowane kropki układamy kolorowe
cukierki. Na wyciśnięte oczy kładziemy połówki
ciasteczek Oreo.