ßßß Cookit - przepis na Tort biedronka

Tort biedronka

nazwa

Wykonanie

Dostałam zamówienie od mojej siostrzenicy na tort kokosowy, biedronkę. Dzieciom się nie odmawia. Nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowywanie tortu, więc masa musiała być szybka i sprawdzona. Padło na moje ukochane połączenie kremówki i mascarpone. Co do wyglądu tortu, to nie chciałam zbytnio bawić się w przycinanie biszkoptów. Upiekłam 2 placki, z czego jeden docięłam na kształt głowy. Za dekorację posłużyły Oreo i M&Msy. Nie udało mi się idealnie rozsmarować masy na wierzchu, ale to nic nie szkodzi. Siostrzenica zachwycona i to liczy się najbardziej.
Składniki: na masę i dekorację:
500 g mascarpone
400 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
80 g wiórków kokosowych
czerwony barwnik
50 g gorzkiej czekolady
2 ciasteczka Oreo
M&Msy, Lentilki, lub Skittlesy
Na biszkopt (blachy 22 i 18 cm):
8 jaj
ponad szklanka mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając. Na koniec delikatnie dodajemy mąki i mieszamy szpatułką.
Przelewamy do dwóch tortownic (22 i 18 cm) wyłożonych papierem do pieczenia (wykładam tylko dno). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone biszkopty studzimy. Mniejszy dokrajamy tak, aby pasował do większego (patrz zdjęcie). Kroimy na pół.
Na talerze, paterze układamy dolną partię biszkoptu i nasączamy (użyłam ekstraktu waniliowego).
Kremówkę ubijamy dodając cukier. Mieszamy ją z mascarpone i przez chwilę ubijamy tak, aby masa się nie zwarzyła. Dzielimy na 3 części. 1 część do przełożenia tortu, druga na dekorację głowy, trzecia (największa) na dekorację tułowia.
Część do przełożenia tortu mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masę wykładamy na przygotowane blaty. Na masę kładziemy górną część biszkoptów.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko przestudzoną mieszamy z drugą częścią masy.
Pozostałą część masy (tę największą) mieszamy z czerwonym barwnikiem (użyłam w proszku).
Czekoladową masę rozprowadzamy na mniejszym biszkopcie, tym który będzie głową. Zostawiamy odrobinę masy do przyklejenia kropek i zaznaczenia skrzydeł.
Czerwoną masę rozsmarowujemy na dużym biszkopcie. Uważamy przy połączeniu z głową, aby nie połączyć mas.
Odłożoną masą czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy skrzydła, kropki, oczy i odznaczamy głowę (aby zakryć połączenie dwóch mas). Na przygotowane kropki układamy kolorowe cukierki. Na wyciśnięte oczy kładziemy połówki ciasteczek Oreo.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/11/Tort-biedronka.html