Wykonanie
Specjalnie na Korzenny Tydzień upiekłam mocno piernikowe muffiny. Smak
miodu i
korzennych przypraw jest w nich bardzo odczuwalny. Do tego dość długo zachowują świeżość, zupełnie jak pierniki. Przepis na podstawie Pastry Affair.

Składniki (na ok. 8-10 sztuk):60 ml
miodu (u mnie gryczany)70 g
cukru trzcinowego60 ml
oleju1
jajko115 g
śmietany (12%)1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta
soli125 g
mąki pszennej
Wykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.W misce wymieszać
miód,
cukier i
olej. Dodać
jajko i ponownie wymieszać. Następnie wmieszać
śmietanę. Dodać proszek,
przyprawy i
sól. Na samym końcu delikatnie wymieszać całość z
mąką (tylko do połączenia składników).Ciasto prz ełożyć do przygotowanej formy. Nakładać do 2/3 wysokości. Piec przez około 20 minut.
