ßßß Cookit - przepis na Wegańskie muffiny dyniowe - Lubelski kociołek

Wegańskie muffiny dyniowe - Lubelski kociołek

nazwa

Wykonanie

To był mój mały eksperyment. Na pierwsze wydanie lubelskiego kociołka postanowiłam przygotować muffiny bez mleka i jajek. Już kiedyś zastąpiłam mleko sokiem z owoców, a teraz jeszcze zrezygnowałam z jajek. Okazało się, że działa :)
A co to ten lubelski kociołek? To wspólne gotowanie lubelskich blogerek. Nasz pierwszy temat to dynia. Ciekawe co dziewczyny przygotowały u siebie.
Koniecznie zajrzyjcie dzisiaj do:
Doroty, Marty, Ani, Gosi, Edyty, Gosi, Agnieszki vel Wiosenki, Agnieszki i Marty .
Składniki:
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
110 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
90 ml oleju
250 ml soku z dyni*
* Dynię obrałam, pokroiłam na kawałki i wsadziłam do sokowirówki.
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek, sodę i przyprawy mieszamy w jednej misce. Olej i sok z dyni mieszamy i dolewamy do suchych składników. Całość mieszamy niezbyt dokładnie. Przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Weganskie-muffiny-dyniowe-Lubelski-kociolek.html