Wykonanie
Mam słabość do serników
dyniowych za ich cudowny kolor. W tym roku obiecałam sobie, że przygotuję wersję z sosem
toffi. Do tego wypatrzyłam jeszcze sernik ze wzrokami na górze. Niestety nie udało mi się wykonać ich tak jak w oryginale . Najważniejsze, że sernik był przepyszny.

Składniki:500 g
sera kremowego200 g
cukru2 łyżki
mąki kukurydzianej3
jajka1/2 łyżeczki
wanilii1,5 łyżeczki
przyprawy do dyni250 g
pure dyniowego
Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę o średnicy 18-20 cm.
Ser,
cukier i
mąkę wymieszać mikserem. Dodać po jednym
jajku, cały czas mieszając. Dodać
wanilię, wymieszać. Odłożyć około 100 g masy. Do pozostałej części dodać
pure z dyni i
przyprawę do dyni. Do przygotowanej formy wylać około 3/4 masy dyniowej. Następnie wlać odłożoną masę
serową. Na wierzch wlać pozostałą część masy dyniowej. Nożem zrobić wzorki (mi się to nie udało). Sernik wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejnych 40 minut, aż sernik będzie upieczony. Wystudzić przy uchylonych drzwiach piekarnika. Wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub całą noc. Podawać z sosem
toffi.
