Wykonanie
Mam w planach pewne danie. Nie trudno się domyślić jakie. Postanowiłam jednak zrobić do tego dania
dyniowe bułeczki. Pokombinowałam i wyszły wspaniałe.
Pomarańczowe, miękkie, czyli takie jakie miały być. Następnym razem spróbuję jeszcze podmienić
mąkę na pełnoziarnistą.

Składniki:25 g
masła125 ml
mleka125 g
pure dyniowego300 g
mąki pszennej (typ 650)2 g
drożdży instant1/2 łyżeczki
solimleko do posmarowania
sezam do posypania

Wykonanie:
Masło,
mleko i
pure przełożyć do garnka. Podgrzać tak, aby
masło się rozpuściło. Ewentualnie lekko ostudzić całość.
Mąkę,
drożdże i
sól przełożyć do misy robota. Dolać ostudzone płyny. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto odgazować i podzielić na 6 - 8 części. Z każdej uformować
bułkę. Położyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyrośnięte
bułki posmarować
mlekiem i posypać
sezamem. Piec przez około 20 minut.