ßßß Cookit - przepis na Dyniowe bułki do burgerów

Dyniowe bułki do burgerów

nazwa

Wykonanie

Mam w planach pewne danie. Nie trudno się domyślić jakie. Postanowiłam jednak zrobić do tego dania dyniowe bułeczki. Pokombinowałam i wyszły wspaniałe. Pomarańczowe, miękkie, czyli takie jakie miały być. Następnym razem spróbuję jeszcze podmienić mąkę na pełnoziarnistą.
Składniki:
25 g masła
125 ml mleka
125 g pure dyniowego
300 g mąki pszennej (typ 650)
2 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
mleko do posmarowania
sezam do posypania
Wykonanie:
Masło, mleko i pure przełożyć do garnka. Podgrzać tak, aby masło się rozpuściło. Ewentualnie lekko ostudzić całość. Mąkę, drożdże i sól przełożyć do misy robota. Dolać ostudzone płyny. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto odgazować i podzielić na 6 - 8 części. Z każdej uformować bułkę. Położyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec przez około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Dyniowe-bulki-do-burgerow.html