ßßß
Mleko podgrzać (tak aby nie było mocno parzące).Z drożdży, 2 łyżek mleka, cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić.Pozostałe mleko, razem z żółtkiem, masłem i dynią dokładnie wymieszać trzepaczką Dodać rozczyn z drożdży i mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryć je ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.45 minut, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i z każdej z nich uformować wałeczek o długości ok 15 cm.Na środku wałka zawiązać supełek, a następnie wystające końce zawinąć - jeden pod spód, drugi na wierzch bułeczki i docisnąć do środka.Bułeczki ułożyć na posypanej mąką blasze lub macie silikonowej (o niej poniżej) i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 200°C i wsadzić bułeczki. Piec ok 20 min.Smacznego!
'pur é e z dyni'Składniki:- dynia- piekarnikDynię pokroić na duże kawałki razem ze skorupą. Usunąć pestki, zostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni ułozyć na blasze i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C przez max.1h. Łyżką wybrać miąższ ze skorupy i przełożyć do miski. Zmiksować blenderem na purée.Zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu (10 - 12°C) do 6 miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przechować 2 - 3 dni w lodówce. Obraną i pokrojoną dynię można też zamrozić.** przepis pochodzi z bloga 'Gotuję, bo lubię'