Wykonanie
Moje pierwsze bułeczki z wykorzystaniem dyni. A do tego takie pyszne! Teraz, kiedy mamy
dynię pod dostatkiem najlepiej je zrobić, bo kiedy będziemy
mieć dostęp do pur é e z dyni? No chyba, że tak jak ja, macie zawekowane kilka słoiczków ;) Bułeczki są pyszne, puszyste i do tego ten delikatnie żółtawy kolor, ahhh co tu więcej można mówić? Dzięki dyni bułeczki są wilgotne w środku i utrzymują świeżość nawet następnego dnia. Ja część zamroziłam i mam kilka bułeczek awaryjnych - wystarczy, że wrzucę je na 5-10 min do nagrzanego piekarnika i mam ciepłą bułeczkę na śniadanie.

'bułeczki z dyni'Składniki (na 10 sztuk bułeczek):- 0 , 5 szklanki pur é e z dyni*- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 25g świeżych
drożdży (lub 7g
drożdży instant)- 0,5 szklanki
mleka- 2 łyżki
masła- 1 duże
żółtko od szczęśliwej
kurki- 3/4 łyżeczki
soli- 1 płaska łyżeczka
cukru
Mleko podgrzać (tak aby nie było mocno parzące).Z
drożdży, 2 łyżek
mleka,
cukru i 1 łyżeczki
mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i przestudzić.Pozostałe
mleko, razem z
żółtkiem,
masłem i
dynią dokładnie wymieszać trzepaczką Dodać rozczyn z
drożdży i
mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryć je ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.45 minut, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i z każdej z nich uformować wałeczek o długości ok 15 cm.Na środku wałka zawiązać supełek, a następnie wystające końce zawinąć - jeden pod spód, drugi na wierzch bułeczki i docisnąć do środka.Bułeczki ułożyć na posypanej
mąką blasze lub macie silikonowej (o niej poniżej) i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.Piekarnik rozgrzać do 200°C i wsadzić bułeczki. Piec ok 20 min.Smacznego!

'pur é e z dyni'Składniki:-
dynia- piekarnik
Dynię pokroić na duże kawałki razem ze skorupą. Usunąć pestki, zostawiając sam zwarty miąższ przytwierdzony do skorupy. Kawałki dyni ułozyć na blasze i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C przez max.1h. Łyżką wybrać miąższ ze skorupy i przełożyć do miski. Zmiksować blenderem na purée.Zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu (10 - 12°C) do 6 miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przechować 2 - 3 dni w lodówce. Obraną i pokrojoną
dynię można też zamrozić.** przepis pochodzi z bloga 'Gotuję, bo lubię'