Wykonanie
Takie kolacje to jest to. Pełne smaku, warzyw, prawdziwie wiosenne. Jeżeli upieczecie
szparagi wcześniej, to wykonanie tej sałatki zajmie nie więcej niż 5 minut. Jeżeli pieczecie bezpośrednio przed kolacją, warto zarezerwować sobie około 15 minut więcej (w zależności od tego, jak szybko nagrzewa się Wasz piekarnik). Można podać
sałatkę z sosem vinaigrette, ale bez niego też jest pyszna.
Składniki:
szparagi pieczone
jajkosałata (lub mieszanka
sałat)1 kromka
chleba (np tego)
szczypiorek1 łyżka
octu winnegosól,
pieprzWykonanie:Umytą i osuszoną
sałatę kładziemy na talerzu.
Szparagi kroimy na cząstki i układamy na sałacie. Zagotowujemy
wodę z
octem winnym. Rozgrzewamy patelnię grillową.
Jajka wbijamy ostrożnie na talerzyk i delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej
wody. Gotujemy 3-4 minuty. Kiedy gotują się
jajka grillujemy kromkę
chleba. Zgrillowaną kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na talerzu. Wyjmujemy ugotowane
jajka łyżką cedzakową. i kładziemy na wierzch sałatki. Posypujemy
szczypiorkiem.