ßßß Cookit - przepis na Pesto szparagowe

Pesto szparagowe

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie najlepsze pesto jakie jadłam w życiu. Jeżeli nie lubicie bazyliowego, to wypróbuję taką wersję. Jest zupełnie inna, o delikatnym smaku. Podobne pokazywała ostatnio Bea, a mnie natchnęła Edytka swoim komentarzem pod jednym ze zdjęć na FB. Proporcje robiłam dość na oko, więc tak podaję.
Składniki:
pół pęczka szparagów
garść orzechów włoskich
oliwa
Parmezan lub Grana Padano
sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi myjemy, kroimy na kawałki. Łodygi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2 minuty. Dodajemy główki i całość gotujemy jeszcze przez minutę. Odcedzamy i przekładamy do bardzo zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania. Orzechy prażymy na suchej patelni. Podprażone orzechy, szparagi, starty ser przekładamy do blendera. Miksujemy dolewając oliwy. Doprawiamy do smaku.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/05/Pesto-szparagowe.html