Wykonanie
Kolejny cudowny
kurczak we włoskich klimatach, kolejne miłe gotowanie z Edytką i
Malwiną . To co spodobało mi się w tym przepisie, to nie tylko smak, ale też czas przygotowania. Raz dwa i gotowe, a do tego naprawdę smaczne. Przepis pochodzi z tej strony .

Składniki:1 łyżka
oliwy8 małych pojedynczych
piersi z kurczaka200g
mozzarelli, pokrojonej w paski8 plastrów prosciutto375ml
przecieru pomidorowegogarść świeżej
bazylii,
oregano i
tymianku (mniej więcej równe proporcje)świeży
tymianek, do podaniasznurek do obwiązania piersiWykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i podsmażamy na
oliwie z każdej strony, na złoty kolor.Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy przecier wymieszany z posiekanymi
ziołami. Na wierzch każdej podsmażonej piersi kładziemy plaster
mozzarelli, zawijamy
szynką prosciutto i obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowanego
kurczaka układamy w naczyniu z
przecierem pomidorowym. Pieczemy 20 - 30 minut w 200 stopniach.