ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam drożdżówek, ale chyba znowu nadchodzi drożdżówkowy sezon. Na otwarcie niesamowicie miękkie drożdżówki z rabarbarem. Przepis na ciasto na podstawie tego, a nadzienie o tej porze roku inne być nie mogło. Dodam, że drożdżówki doskonale się przechowują. Na drugi czy trzeci dzień nadal są miękkie i nic nie tracą ze swojej świeżości.
Składniki:
Na ciasto:
400 g mąki
5 g drożdży instant
75 g cukru trzcinowego
szczypta soli
50 g masła
1 jajko
125 ml letniego mleka
Na nadzienie:
500 g rabarbaru
50 g cukru
1 - 2 łyżki wody
Wykonanie:
Wymieszać w mikserze mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać miękkie masło i jajko. Wyrabiać ciasto i powoli wlewać mleko. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka więcej. Wyrabiać ciasto na najniższej prędkości przez 2 - 3 minuty. Potem przełączyć na wyższe obroty i wyrabiać, aż ciasto będzie aksamitne. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. Połowę rabarbaru włożyć do garnka z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu aż rabarbar zmięknie. Dodać pozostały rabarbar i jeszcze przez chwilę gotować. Nadzienie przestudzić.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na okrąg. Rozsmarować na cieście nadzienie i zwinąć w rulonik. Uformować drożdżówki (tutaj jest obrazkowa instrukcja). Uformowane drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki nakryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Drożdżówki pieczemy przez około 15 - 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/05/Drozdzowki-z-rabarbarem.html