Wykonanie
Dawno nie piekłam drożdżówek, ale chyba znowu nadchodzi drożdżówkowy sezon. Na otwarcie niesamowicie miękkie drożdżówki z
rabarbarem. Przepis na ciasto na podstawie tego, a nadzienie o tej
porze roku inne być nie mogło. Dodam, że drożdżówki doskonale się przechowują. Na drugi czy trzeci dzień nadal są miękkie i nic nie
tracą ze swojej świeżości.

Składniki:Na ciasto:400 g
mąki5 g
drożdży instant75 g
cukru trzcinowegoszczypta
soli50 g
masła1
jajko125 ml letniego
mlekaNa nadzienie:500 g
rabarbaru50 g
cukru1 - 2 łyżki
wody
Wykonanie:Wymieszać w mikserze
mąkę,
drożdże,
cukier i
sól. Dodać miękkie
masło i
jajko. Wyrabiać ciasto i powoli wlewać
mleko. W razie potrzeby dodać odrobinę
mleka więcej. Wyrabiać ciasto na najniższej prędkości przez 2 - 3 minuty.
Potem przełączyć na wyższe obroty i wyrabiać, aż ciasto będzie aksamitne. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.Przygotować nadzienie.
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. Połowę
rabarbaru włożyć do garnka z
cukrem i
wodą. Gotować na małym ogniu aż
rabarbar zmięknie. Dodać pozostały
rabarbar i jeszcze przez chwilę gotować. Nadzienie przestudzić.Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na okrąg. Rozsmarować na cieście nadzienie i zwinąć w rulonik. Uformować drożdżówki (tutaj jest obrazkowa instrukcja). Uformowane drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drożdżówki nakryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Drożdżówki pieczemy przez około 15 - 20 minut.

