ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne ciasto czekoladowe

Dietetyczne ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Ten przepis mam wydrukowany od ponad 3 lat, jednak jakoś nie miałam odwagi się z nim zmierzyć. Być może dlatego, że jedno ciasto wykonane z tej strony mi się nie udało i bałam się, że tu będzie podobnie. Kiedy jednak Bernardeta pokazała u siebie coś bardzo podobnego, pomyślałam, że spróbuję. Na szczęście. Ciasto jak brownie, pomimo ciężkiego wyglądu jest jednak lekkie. No i spokojnie można je potraktować jako porcję warzyw :) W oryginalnym przepisie był słodzik, ja jednak wolałam użyć bardziej tradycyjnego słodzika.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli, odsączona (400 g)
4 jajka
2 łyżki oliwy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 g cukru trzcinowego
3 łyżki kakao niesłodzonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
orzechy włoskie (16 połówek)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kwadratową formę do brownie wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki poza orzechami przekładamy do blendera i miksujemy aż masa będzie gładka. Wylewamy masę do przygotowanej formy i kładziemy na wierzch połówki orzechów. Pieczemy przez 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Kroimy na kwadratowe porcje.
Ingredients:
1 tin of beans, Black (400 g)
4 eggs
2 tbs olive
1 tbs vanilla
200 g cane sugar
3 tbs cocoa
1 tsp bakig sugar
1/4 tsp salt
Walnuts
Directions:
Heat the oven to 180C. Prepare a 8" x 8" baking pan. Blend all the ingredients exepct the walnuts in a food processor or a blender . Pour the batter into the pan and place the walnuts on top in rows. Bake for 25 to 30 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/04/Dietetyczne-ciasto-czekoladowe.html