ßßß Cookit - przepis na Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odstawiamy.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odstawiamy.

nazwa

Wykonanie

Wczoraj do 23 smażyłam pączki z przepisu Asi . Wyszły fantastyczne. Niezwykle miękkie i puszyste. Najlepsze były wczoraj w nocy (wiem, bo ugryzłam kawałek), ale dzisiaj też przepyszne. Wiedziałam, że muszę je tutaj pokazać, bo są tego warte. Dlatego jeszcze rano o 7, przed wyjściem do pracy robiłam bardzo szybką sesję zdjęciową. Będę do tego przepisu wracać i Wam też polecam.
Składniki (na 20 - 30 pączków):
700 - 750 g mąki tortowej
6 żółtek z dużych jaj
3 czubate łyżki cukru
50 g masła
50- 60 g drożdży (dałam 12 g drożdży instant)
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
½ szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholu
tłuszcz do smażenia
konfitura do nadziania
cukier puder albo lukier
Wykonanie:
3 łyżki mleka mocno podgrzewamy, następnie mieszamy z jogurtem, 1 łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy, aż zaczyn lekko wyrośnie. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy pozostałe składniki (poza masłem). Wyrabiamy kilka minut. Dodajemy przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazowujemy (mocno uderzmy pięścią). Formujemy z ciasta pączki i odkładamy na blat posmarowany olejem. Przykrywamy i czekamy przez 30 - 45 minut, aż wyrosną.
Smażymy w temperaturze ok. 170 - 180 stopni z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy. Kiedy trochę ostygną nadziewamy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/02/Paczki.html