Wykonanie
Lubicie chipsy? U nas w domu
jada się je bardzo rzadko, ze względu na ich wartości odżywcze ;) Jednak ta wersja jest smaczna i zdrowa. Przepis znalazłam tutaj i tak jak autorka namawiam do tego, abyście nie pomijali gotowania. Ja zrobiłam
chipsy 2
razy i raz nie gotowałam - to był błąd.
Składniki:1
dynia butternut
sól morska (dałam
ziołową)
pieprzoliwaWykonanie:Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć 2 blachy do pieczenia papierem. Zagotować
wodę w dużym garnku.
Dynię obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć nasiona. Używając bardzo
ostrego noża (a najlepiej specjalnej tarki) pokroić
dynię na bardzo cienkie plasterki (moje były odrobinę za grube, więc nie chrupały tak jak powinny).Gotowe talarki gotujemy przez 1 - 2 minuty. Wyjąc z
wody i wyłożyć na papierowym ręczników, tak aby dobrze odsączyć z
wody. Zupełnie suche kawałeczki dyni wykładamy na przygotowane blachy. Plasterki nie
mogę na siebie zachodzić. Smarujemy je
oliwą i solimy i
pieprzymy. Pieczemy przez około 20 minut (warto sprawdzić po około 10 minutach, czy
chipsy się nie przypalają). Im cieńsze plasterki, tym dłużej będą się piekły. Wyjmujemy z piekarnika jak tylko zaczną brązowieć. Możemy znowu posypać
solą i podajemy natychmiast.
/wydrukuj przepis/