ßßß Cookit - przepis na Tartaletki dyniowe

Tartaletki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Na parapecie leżała ostatni dynia i widać było, że to jej ostatnie chwile. Jeszcze kilka dni i nie nadawałby się do niczego. W zamrażalinku kupione dawno temu gotowe ciasto francuskie. Pomyślałam, że połączenie tych dwóch składników to będzie strzał w dziesiątkę. Nie myliłam się. Deser szybki i przepyszny. A do tego nie zmarnuje się ani jedno, ani drugie.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
Składniki na nadzienie:
około 1/2 kg dyni
90 g rodzynek
20 g córki kandyzowanej pomarańczowej
80 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na kruszonkę:
220 g zmielonych orzechów laskowych
100 g masła
100 g cukru brązowego
Wykonanie:
Dynię pokroić w kosteczkę 1-2 cm. Wymieszać z resztą składników nadzienia i 1 łyżką wody. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić w kostkę, wymieszać palcami ze zmielonymi orzechami, tak aby powstałą kruszonka. Następnie dodać cukier i wymieszać.
Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Wykroić okręgi, tak aby wyłożyć nimi foremki na tartaletki. Kiedy ciasto jest już w foremkach, wyłożyć na nie podduszone nadzienie. Na nadzienie wyłożyć kruszonkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/04/Tartaletki-dyniowe.html