Wykonanie
Na parapecie leżała ostatni
dynia i widać było, że to jej ostatnie chwile. Jeszcze kilka dni i nie nadawałby się do niczego. W zamrażalinku kupione dawno temu gotowe
ciasto francuskie. Pomyślałam, że połączenie tych dwóch składników to będzie strzał w dziesiątkę. Nie myliłam się. Deser szybki i przepyszny. A do tego nie zmarnuje się ani jedno, ani drugie.

Składniki:gotowe
ciasto francuskieSkładniki na nadzienie:około 1/2 kg dyni90 g
rodzynek20 g córki kandyzowanej pomarańczowej80 g
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonuSkładniki na kruszonkę:220 g zmielonych
orzechów laskowych100 g
masła100 g
cukru brązowegoWykonanie:
Dynię pokroić w kosteczkę 1-2 cm. Wymieszać z resztą składników nadzienia i 1 łyżką
wody. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż
dynia zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.Przygotować kruszonkę.
Masło pokroić w kostkę, wymieszać palcami ze zmielonymi
orzechami, tak aby powstałą kruszonka. Następnie dodać
cukier i wymieszać.
Ciasto francuskie rozmrozić, rozwałkować. Wykroić
okręgi, tak aby wyłożyć nimi foremki na tartaletki. Kiedy ciasto jest już w foremkach, wyłożyć na nie podduszone nadzienie. Na nadzienie wyłożyć kruszonkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.

/wydrukuj przepis/