Poniżej znajdziecie nasz pierwszy film. Nasz, bo za stronę techniczną odpowiadał mój mąż. Film nie jest doskonały, ale zabawa przy kręceniu była wspaniała. Chyba nam się spodobało :) A babka? Dla zwolenników szafranu i moreli doskonała.Składniki:1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej250 g margaryny1 szklanka cukru pudru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki szafranu3 łyżki cukru waniliowego domowego (jeśli nie mamy, dodajemy ziarenka z laski wanilii)100 g suszonych moreliWykonanie:Szafran rozcieramy w moździerzu z 1 łyżeczką cukru. Margarynę ucieramy dodając stopniowo cukier puder, roztarty cukier i cukier waniliowy (lub ziarenka wanilii). Dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Obydwa rodzaje mąk mieszamy z proszkiem i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Morele kroimy na kawałki, ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Pokrojone morele dodajemy do ciasta, mieszamy. Na koniec delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka). Babkę posypujemy cukrem pudrem./wydrukuj przepis/