Wykonanie
Na pewno w każdym domu robi się go inaczej. W każdym też inaczej smakuje. Oto bigos robiony przez mojego
męża, z moją niewielką pomocą (kroiłam
mięso). Wpis oczywiście w ramach Gotowania po polsku, akcji której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .
Składniki:
białej kapusty (ilość według uznania, daliśmy 1 główkę)
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyocetkiełbasa (ilość według uznania, daliśmy 1 pętko)
pieczarki (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
mięso wieprzowe (ilość według uznania, daliśmy 20 dag)
boczek wędzony (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)1 - 2
marchewki2 - 3 łyżki
koncentratu pomidorowegoWykonanie:Posiekać
kapustę. Włożyć poszatkowaną do garnka, dodać
wodę, tak aby tylko przykryła
kapustę, odrobinę
soli i
octu. Chwilę podgotować. Odcedzić. Podlać
kapustę odrobiną
wody, dodać ziele i liść i gotować pod przykryciem. Na patelni podsmażyć
boczek i
mięso pokrojone w kostkę. Podsmażone dodać do gotującej się
kapusty. Następnie pokroić
kiełbasę, podsmażyć i dodać do garnka. Tak samo zrobić z
pieczarkami. Pokroić
marchewkę w kostkę i dodać do garnka. Wszystko dusić razem, aż do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat, wymieszać i jeszcze razem podusić. Bigos odstawić do "przegryzienia".
/wydrukuj przepis/