ßßß Cookit - przepis na Bigos

Bigos

nazwa

Wykonanie

Na pewno w każdym domu robi się go inaczej. W każdym też inaczej smakuje. Oto bigos robiony przez mojego męża, z moją niewielką pomocą (kroiłam mięso). Wpis oczywiście w ramach Gotowania po polsku, akcji której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl .
Składniki:
białej kapusty (ilość według uznania, daliśmy 1 główkę)
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
ocet
kiełbasa (ilość według uznania, daliśmy 1 pętko)
pieczarki (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
mięso wieprzowe (ilość według uznania, daliśmy 20 dag)
boczek wędzony (ilość według uznania, daliśmy 10 dag)
1 - 2 marchewki
2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Posiekać kapustę. Włożyć poszatkowaną do garnka, dodać wodę, tak aby tylko przykryła kapustę, odrobinę soli i octu. Chwilę podgotować. Odcedzić. Podlać kapustę odrobiną wody, dodać ziele i liść i gotować pod przykryciem. Na patelni podsmażyć boczek i mięso pokrojone w kostkę. Podsmażone dodać do gotującej się kapusty. Następnie pokroić kiełbasę, podsmażyć i dodać do garnka. Tak samo zrobić z pieczarkami. Pokroić marchewkę w kostkę i dodać do garnka. Wszystko dusić razem, aż do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat, wymieszać i jeszcze razem podusić. Bigos odstawić do "przegryzienia".
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/11/Bigos.html