Wykonanie
Ostatnio dostałam paczkę z kremami i szprycą do przetestowania. Skusiła mnie ta szpryca, ponieważ mam w domu 2 i z żadnej nie jestem zadowolona. Co do kremów? Smak super, konsystencja też. Przygotowanie
banalne (krem ubijała moja córka). Nie podoba mi się jednak do końca lista składników. Jednak na sytuacje awaryjne może być.A ciasto? Miałam ochotę na wuzetkę, ale w domu stały 2 skrzynki
czereśni. Pomyślałam, że można to połączyć.

Składniki:5 jaj4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
kakao4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 opakowanie kremu z
owoców leśnychokoło 30 - 40
czereśni50 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru1 - 2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, w trakcie dodajemy
cukier. Stopniowo dodajemy po 1
żółtku, cały czas ubijając. Mieszamy
mąkę,
kakao i proszek. Delikatnie dodajemy do ubitych
jajek i mieszamy. Ciasto wylewamy na małą blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Kiedy
biszkopt ostygnie dzielimy na pół.
Czereśnie drylujemy i kroimy na pół nad miską i czekamy aż odcieknie trochę soku. Sok mieszamy z ekstraktem z
wanilii i nasączamy nim
biszkopty.Przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu. Oprócz kremu będzie potrzebne
mleko i
jogurt naturalny. Ubity krem dzielimy na 2 części ( 3/4 i 1/4). Większą porcję kremu smarujemy na dolnej części
biszkoptu. Na krem układamy połówki
czereśni. Przykrywamy drugą częścią
biszkoptu. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Ubijamy kremówkę z
cukrem. Szprycą wyciskamy rozety na każdej części. Na wierzch każdej kładziemy wydrylowaną
czereśnię (najlepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem).