ßßß Cookit - przepis na Lyońska sałatka z mniszkiem

Lyońska sałatka z mniszkiem

nazwa

Wykonanie

Ostatnia chwila na spróbowanie liści mniszka lekarskiego. Już coraz mniej młodych liści, a to takie nadają się do jedzenia. Polecam, rozejrzyjcie się dookoła i nazbierajcie kilka garści (zbieramy na terenach z dala od samochodów). Jeśli boicie się smaku mniszka możecie wymieszać go nawet z najzwyklejszą sałatą. Ostatecznie do tej sałatki pasuje też rukola, ale tę polecam poza sezonem mniszkowym. Sałatka odnaleziona w majowej "Kuchni" zachwyciła mnie swoim smakiem. Dodam tylko, że nie przepadam za boczkiem, ale tutaj wszystko grało wyśmienicie.
Składniki:
60 g chudego wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
ocet z czerwonego wina
4 jajka
1 łyżka białego octu winnego
3-4 solidne garście listków mniszka (lub mieszanka mniszka i sałat)
sól, pieprz
2 kromki grillowanego chleba natartego czosnkiem (lub grzanki czosnkowe)
Wykonanie:
Boczek kroimy w zapałkę i rumienimy na patelni z roztartym czosnkiem. Podlewamy odrobiną octu winnego, by rozpuścić to co przywarło do patelni. Odstawiamy w ciepłę miejsce. Umyte listki mniszka rwiemy na kawałki i rozkładamy na 4 talerzach, solimy i pieprzymy. Przygotowujemy jaja w koszulkach - wbijamy je ostrożnie na talerzyk i delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody zakwaszonej łyżką białego octu. Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy po 1 jajku na każdym talerzu na listkach mniszka. Dookoła układamy zrumieniony boczek i posypujemy grzankami.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/05/Lyonska-salatka-z-mniszkiem.html