Wykonanie
Ostatnia chwila na spróbowanie liści mniszka lekarskiego. Już coraz mniej
młodych liści, a to takie nadają się do jedzenia. Polecam, rozejrzyjcie się dookoła i nazbierajcie kilka garści (zbieramy na terenach z dala od samochodów). Jeśli
boicie się smaku mniszka możecie wymieszać go nawet z najzwyklejszą
sałatą. Ostatecznie do tej sałatki pasuje też
rukola, ale tę polecam poza sezonem mniszkowym.
Sałatka odnaleziona w majowej "Kuchni" zachwyciła mnie swoim smakiem. Dodam tylko, że nie przepadam za
boczkiem, ale tutaj wszystko grało wyśmienicie.
Składniki:60 g chudego
wędzonego boczku2 ząbki
czosnkuocet z
czerwonego wina4
jajka1 łyżka
białego octu winnego3-4 solidne garście listków mniszka (lub mieszanka mniszka i
sałat)
sól,
pieprz2 kromki grillowanego
chleba natartego
czosnkiem (lub grzanki
czosnkowe)Wykonanie:
Boczek kroimy w zapałkę i rumienimy na patelni z roztartym
czosnkiem. Podlewamy odrobiną
octu winnego, by rozpuścić to co przywarło do patelni. Odstawiamy w ciepłę miejsce. Umyte listki mniszka rwiemy na kawałki i rozkładamy na 4 talerzach, solimy i
pieprzymy. Przygotowujemy
jaja w koszulkach - wbijamy je ostrożnie na talerzyk i delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej
wody zakwaszonej łyżką białego
octu. Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy po 1
jajku na każdym talerzu na listkach mniszka. Dookoła układamy zrumieniony
boczek i posypujemy grzankami.
/wydrukuj przepis/