ßßß Cookit - przepis na Sajgonki z sosem hoisin

Sajgonki z sosem hoisin

nazwa

Wykonanie

Ainsley powraca, na chwilkę, ale znowu. Chociaż tym razem musiałam go poprawić. Pisał, że ta wersja jest doskonała bo bez smażenia. Więc tak zrobiłam. Zjadłam jedną sajgonkę i nie byłam zachwycona, ba nawet się zastanawiałam czy ją Wam pokazywać. Wieczorem postanowiłam, że tę drugą usmażę na masełku. Okazało się, że to był strzał w 10. Polecam jak najbardziej, ale w wersji smażonej (na zdjęciach wersja oryginalna).
Ponieważ to sajgonki a do tego z chińskim sosem, dodaję je do azjatyckiej akcji Ireny i Andrzeja.
Składniki:
12 sztuk papieru ryżowego
1 marchewka pocięta w paski (ja starłam na grubej tarce)
75 g ogórka
4 cebule dymki, posiekane
1 łyżka ziaren sezamu
4 łyżki sosu hoisin
świeża kolendra 350 g ugotowanego kurczaka, pokrojonego
(tłuszcz do podsmażania)
Wykonanie:
Papier ryżowy włożyć do miski i zalać gorącą wodą. Zostawić do nasiąknięcia na 5 minut, aż zmięknie (ja wkładałam na kilka chwil i wyjmowałam. Papier moczony przez 5 minut strasznie się rwał)
W osobnej misce wymieszać marchew, pokrojonego ogórka, dymkę i sezam. Osuszyć papier ryżowy i rozsmarować na każdym kawałku 1 łyżeczkę sosu hoisin przez środek. Posypać liśćmi kolendry, ułożyć warzywa i kurczaka na górę. Trzeba uważać, żeby nie przepełnić sajgonek. Złożyć z 2 stron a następnie zrolować. Podawać natychmiast z pozostałym sosem hoisin to maczania. (Ja proponuję takie sajgonki podsmażyć).
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/03/Sajgonki-z-sosem-hoisin.html