ßßß
Składniki:1 szklanka mleka1,5 szklanki mąki2 jajka1 łyżeczka cynamonupo 1 szczypcie: zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, soli4 - 5 jabłekolej do smażenia
Wykonanie:Jabłka obieramy, kroimy przez środek na plasterki o grubości 1 cm (lub nieco mniejszej). Wycinamy ze środka każdego plasterka gniazdo nasienne (ja użyłam maleńkiego kółka od piernikowej foremki choinkowej).Jajka i mleko mieszamy, aby się dokładnie połączyły. Stopniowo dodajemy mąkę i przyprawy cały czas mieszając. Kiedy ciasto jest już gładkie wkładamy kawałki jabłka, obtaczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe posypane dużą ilością cukru pudru.
/wydrukuj przepis/