Wykonanie
Ktoś mi kiedyś obiecał, że je dla mnie
zrobi. Koniec końców zamiast tego przygotował mi ten Ktoś przepyszne pizze, cudne śniadanie i wspaniałe zupy. Więc wybaczam ;) Muffiny zrobiłam sobie sama (to przynajmniej potrafię). Powód dla ich zrobienia akurat w tym momencie banalny - pierwszy dzień po feriach, więc trzeba przygotować dla szkolniaka jakieś drugie śniadanie.Muffiny na podstawie tego przepisu, chociaż z lenistwa przy robieniu wpisu korzystałam z tego tłumaczenia.
Składniki:175 g
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sodyszczypta
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu50 g
płatków owsianych120 g
brązowego cukru1
jajko150 ml
jogurtu morelowego6 łyżek
oleju1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego80 g
suszonej żurawiny80 g
daktyli (bez pestek, posiekanych)85 g
włoskich orzechów (posiekanych)Wykonanie:W jednej mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość misek łączymy, niezbyt dokładnie mieszając. Dodać
żurawinę,
daktyle i
orzechy i ponownie delikatnie wymieszać.Nakładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach.
/wydrukuj przepis/