Wykonanie
Uwielbiam
groszek ptysiowy, ale nie sądziłam, że zrobienie go w domu jest tak proste i szybkie. Nigdy więcej nie zamierzam już go kupować. Zapewniam Was, że wykonanie go zajmuje mniej niż pójście po niego do sklepu (wiem, wiem, że można kupić przy okazji). Przepis podejrzany u Szarlotka .
Składniki:90 ml
wody30 g
masła70 g
mąki pszennej2
jajka (M)Szczypta
soliDowolne
przyprawy np.
gałka muszkatołowa lub
kminek,
czosnek w proszku itp.Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Mąkę przesiać z
przyprawami.
Wodę z
masłem zagotować. Wsypać
mąkę do gotującego się płynu stale mieszając do momentu aż masa będzie odstawała od dna garnka. Masę przełożyć do miski wbijać pojedynczo
jajka dokładnie mieszając, tak by ciasto stało się gładkie. Polecam zmiksowanie ręcznym blenderem. Taką masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne wzory lub wypełniamy masą przygotowane szablony.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Pieczemy bez pary. Po upieczeniu studzimy.
/wydrukuj przepis/