Wykonanie
Opis :
Groszek ptysiowy to ciasto parzone, którego używamy do karpatki. Więc kuleczki są delikatne i lekkie jak piórka, dlatego dodajemy je do zup o kremowej konsystencji, gdzie sprawdzają się wyśmienicie.Pochodzenie : przepis z internetu (sto kolorów kuchni)Ilość : bardzo duża blaszka z wyposażenia piekarnika; ok. 1 l pojemnościSkładniki :90 ml
wody30 g
masła70 g
mąki pszennej2
jajka (M)Szczypta
solidowolne
przyprawy np.
gałka muszkatołowa,
czosnek w proszku itp.Przygotowanie :W garnuszku zagotować
wodę z
masłem.Dodać
mąkę.Mieszać na średnim płomieniu do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.Odstawić z płomienia.Wbić po jednym
jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.Na sam koniec dodać
sól,
przyprawy do smaku i chwilę zmiksować, aby wszystko połączyło się.Ciasto nałożyć do szprycy z okrągłą końcówką (taką, którą można np. napisać coś kremem).Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kulki o średnicy 1-1 , 5 cm.Rozgrzać piekarnik do 220* C.Piec 13-17 min. do momentu, kiedy
groszki się zarumienią i będą łatwo odchodziły od papieru do pieczenia.Gotowe podawać z zupami krem. Nadmiar można zamrozić i na bieżąco wyciągać.