ßßß
Opis : Groszek ptysiowy to ciasto parzone, którego używamy do karpatki. Więc kuleczki są delikatne i lekkie jak piórka, dlatego dodajemy je do zup o kremowej konsystencji, gdzie sprawdzają się wyśmienicie.Pochodzenie : przepis z internetu (sto kolorów kuchni)Ilość : bardzo duża blaszka z wyposażenia piekarnika; ok. 1 l pojemnościSkładniki :90 ml wody30 g masła70 g mąki pszennej2 jajka (M)Szczypta solidowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek w proszku itp.Przygotowanie :W garnuszku zagotować wodę z masłem.Dodać mąkę.Mieszać na średnim płomieniu do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.Odstawić z płomienia.Wbić po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.Na sam koniec dodać sól, przyprawy do smaku i chwilę zmiksować, aby wszystko połączyło się.Ciasto nałożyć do szprycy z okrągłą końcówką (taką, którą można np. napisać coś kremem).Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kulki o średnicy 1-1 , 5 cm.Rozgrzać piekarnik do 220* C.Piec 13-17 min. do momentu, kiedy groszki się zarumienią i będą łatwo odchodziły od papieru do pieczenia.Gotowe podawać z zupami krem. Nadmiar można zamrozić i na bieżąco wyciągać.