ßßß Cookit - przepis na Groszek Ptysiowy

Groszek Ptysiowy

nazwa

Wykonanie

Opis : Groszek ptysiowy to ciasto parzone, którego używamy do karpatki. Więc kuleczki są delikatne i lekkie jak piórka, dlatego dodajemy je do zup o kremowej konsystencji, gdzie sprawdzają się wyśmienicie.
Pochodzenie : przepis z internetu (sto kolorów kuchni)
Ilość : bardzo duża blaszka z wyposażenia piekarnika; ok. 1 l pojemności
Składniki :
90 ml wody
30 g masła
70 g mąki pszennej
2 jajka (M)
Szczypta soli
dowolne przyprawy np. gałka muszkatołowa, czosnek w proszku itp.
Przygotowanie :
W garnuszku zagotować wodę z masłem.
Dodać mąkę.
Mieszać na średnim płomieniu do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Odstawić z płomienia.
Wbić po jednym jajku i miksować do uzyskania jednolitej masy.
Na sam koniec dodać sól, przyprawy do smaku i chwilę zmiksować, aby wszystko połączyło się.
Ciasto nałożyć do szprycy z okrągłą końcówką (taką, którą można np. napisać coś kremem).
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kulki o średnicy 1-1 , 5 cm.
Rozgrzać piekarnik do 220* C.
Piec 13-17 min. do momentu, kiedy groszki się zarumienią i będą łatwo odchodziły od papieru do pieczenia.
Gotowe podawać z zupami krem. Nadmiar można zamrozić i na bieżąco wyciągać.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/groszek-ptysiowy.html