Wykonanie
To kolejny przepis z ukochanej książki kucharskiej mojej córci. Tym razem jednak niepotrzebnie trzymałam się przepisu. W oryginale polecają wyciąć 24 krążki o średnicy 5 cm - zrobiłam kilka i są naprawdę maleńkie bułeczki. W końcu to książka z przepisami dla malucha. Zrobiłam też kilka większych bułeczek, w tradycyjnym kształcie (co widać na zdjęciu). Muszę powiedzieć, że tak smakowały nam dużo lepiej. Ogółem smak bułeczek na 4. No i tym przepisem zakończyłam już chyba wystawianie wszystkich "zaległych" wpisów, uff.

Składniki:20 dag
mąki pszennej150 ml
mleka1
jajko1/2
torebki drożdży w proszku2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soliszczypta
cukru2 łyżki
masła do posmarowania formyWykonanie:
Mleko podgrzej i lekko ubij z
jajkiem oraz
oliwą.
Mąkę wymieszaj z
drożdżami,
cukrem i
solą, wlej
mleko z dodatkami, wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wykrój z niego 24 krążki o średnicy 5 cm. Pośrodku każdego zrób dziurkę. Wszystkie krążki ułóż na blasze wysmarowanej
masłem i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 20 minut w temp. 175°C./wydrukuj przepis/