Wykonanie
Lody te robiłam już dośc dawno temu, niestety nie było czasu na tłumaczenie przepisu, a
potem czekałam na zgodę autorki na publikację przepisu na blogu.
Powiem tyle są cudowne. Chociaż nie mogłam postępować zgodnie ze wskazówkami (nie mam maszyny do
lodów) i nie do końca konsystencja była taka jak powinna. Mimo wszystko zamierzam powtórzyć za rok z kolejnym
melonem.

Składniki:1 dojrzały
melon, pokrojony w kostkę (około 4 filiżanek)1/2 filiżanki
cukru waniliowego2 łyżeczki skórki z
limonki (nie dałam)2 łyżki
soku z limonki (dałam z
cytryny)1/8 łyżeczki
soli2 łyżki
wódki (dałam ekstrakt
waniliowy)1 filiżanka
śmietanki kremówkiW blenderze zmiksować
melona, aż będzie gładki (jeśli trzeba, zrób to partiami) Wyjąc 1/2 filiżanki
melonowego puree i włożyć do garnka z
cukrem waniliowym, skórką i
sokiem z limonki i
solą. Gotować na średnim ogniu aż
cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać
wódkę (ekstrakt) i ponownie przełożyć do blendera. Ponownie krótko zmiksować, tak, aby wszystko się połączyło. Następnie włożyć do lodówki, aż mikstura się całą schłodzi.Kiedy puree będzie zimne, ubić
śmietankę w oddzielnej misce, aż utworzą się delikatne górki. Nadal mieszając, dodawać powoli puree ciągłym strumieniem, po ścianie miski.Natychmiast włączyć maszynę do
lodów i wlać do środka. Schładzać, aż
sorbet będzie miał konsystencję delikatnych
lodów. Przełożyć do plastikowego pojemnika, przykryć folią spożywczą. Zamrażać, aż będzie twardy przez około 3 godziny. Podawać./wydrukuj przepis/