Wykonanie
Rozkochałam się w tym połączeniu. Zresztą co się dziwić, jeśli dopiero w wieku 30 paru lat odkryło się
szpinak, to teraz trzeba nadrabiać. Kiedy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że szybciutko go zrobię. Oczywiście przeczytałam i myślałam, że zapamiętałam. Kiedy rano odtwarzałam go z pamięci, wszystko wydawało się oczywiste. Aż do czasu, kiedy wyjęłam upieczone
jajka i przypomniałam sobie o okruchach. To nic, będzie pretekst, żeby zrobić wersje kompletną. A ta niekompletna i tak była przepyszna., szczególnie z moją ukochaną czerwoną
herbatką.Przepis w ramach Festiwalu
Jajka Cytryny

Składniki (na 4 porcje):90 dkg
szpinaku (ja dałam mrożony)3 łyżki
masła lub
oliwy z oliwek8
jajeksól,
pieprz1/2 filiżanki
startego sera (ja dałam dużo mniej)1/2 filiżanki okruchów z
chlebaWykonanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Szpinak rozmrozić na patelni tak, aby pozbyć się nadmiaru
wody (ja dodałam jeszcze przecisnięty
czosnek).Formę o wymiarach 9x13 nasmarować
oliwą (można to zrobić z odpowiednią ilością naczynek do zapiekania)i włożyć na chwilę do piekarnika. Kiedy
masło się rozpuści, lub
oliwa nagrzeje, włożyć
szpinak i wymieszac z tłuszczem. Rozłożyć go równomiernie po naczyniu, robiąc 8 wgłębień na
jajka (jeśli robimy w osobnych naczynach, w każdym naczynku robimy jedno gniazdo na
jajko). Do każdego wgłębienia wbijamy 1
jajko. Doprawić
solą,
pieprzem, posypać
serem i okruchami.Piec przez 15 do 20 minut. Jeśli piekliśmy w jednym naczyniu wyjmować dużą łyżką
szpinak z
jajkiem i podawać na przykład na toście./wydrukuj przepis/