Wykonanie
Czy ktoś kiedyś powiedział, że będąc na diecie nie można jeść deserów? A właśnie, że można, ba, nawet trzeba. No bo co złego jest w takim oto muffinku na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawki? Nic a nic. Szczególnie, jeśli przygotuje go najwspanialsza ze wszystkich kucharek - moja córeczka. Bo kto z takim przejęciem będzie mieszał składniki a
potem siedział przez 20 minut przed piekarnikiem w oczekiwaniu na rezultaty? Jest ktoś taki?


Składniki:1 1/2 filiżanki
mąki pełnoziarnistej1 filiżanka
zarodków pszennych2 łyżki słodzika (ja dałam 2,5 łyżki
cukru)1 1/4 łyżeczki
cynamonu1 1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli1 1/4 filiżanki
maślanki2
jajka, lekko ubite3 łyżki
oleju roślinego1
gruszka, pokrojona w kostkę1 1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiWykonanie:Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do muffinków wylożyć papilotkami.Połączyć
mąkę, zarodki,
cukier,
cynamon,
sodę i
sól w misce. W drugiej misce połączyć
maślankę,
jajka,
olej,
wanilię i
gruszki.Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymiszać (nie można za bardzo bo ciasto sę nie uda). Rozłożyć masę do foremek. Piec przez 20 minut. Wystydzić na kratce./wydrukuj przepis/