ßßß Cookit - przepis na Muffiny gruszkowe z zarodkami pszennymi

Muffiny gruszkowe z zarodkami pszennymi

nazwa

Wykonanie

Czy ktoś kiedyś powiedział, że będąc na diecie nie można jeść deserów? A właśnie, że można, ba, nawet trzeba. No bo co złego jest w takim oto muffinku na drugie śniadanie czy do popołudniowej kawki? Nic a nic. Szczególnie, jeśli przygotuje go najwspanialsza ze wszystkich kucharek - moja córeczka. Bo kto z takim przejęciem będzie mieszał składniki a potem siedział przez 20 minut przed piekarnikiem w oczekiwaniu na rezultaty? Jest ktoś taki?
Składniki:
1 1/2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
1 filiżanka zarodków pszennych
2 łyżki słodzika (ja dałam 2,5 łyżki cukru)
1 1/4 łyżeczki cynamonu
1 1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 1/4 filiżanki maślanki
2 jajka, lekko ubite
3 łyżki oleju roślinego
1 gruszka, pokrojona w kostkę
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do muffinków wylożyć papilotkami.
Połączyć mąkę, zarodki, cukier, cynamon, sodę i sól w misce. W drugiej misce połączyć maślankę, jajka, olej, wanilię i gruszki.
Do suchych składników dodać mokre i delikatnie wymiszać (nie można za bardzo bo ciasto sę nie uda). Rozłożyć masę do foremek. Piec przez 20 minut. Wystydzić na kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/10/Muffiny-gruszkowe-z-zarodkami-pszennymi.html