ßßß Cookit - przepis na Racuszki z ricottą i truskawkami

Racuszki z ricottą i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ainsley Harriot stał się moim ulubieńcem od czasów Ready Steday Cook w BBC Prime. Wielka szkoda, że już tego kanału nie można u nas oglądać. Na całe szczęście w Kuchni TV Ainsley nadal jest i z wielką przyjemnością oglądam jego Ekspres dla Smakoszy.
A placuszki? No cóż podczas obiadu słyszałam tylko mlaskanie, odgłosy zachwytu i prośby "Mamo daj jeście jednego klacuszka" (tak, tak klacuszka)
Sezon Truskawkowy jak widać w pełni
Składniki:
truskawki
Syrop:
150 ml soku pomarańczowego (z kartonu)
1 owoc anyżu gwiazdkowego
łyżeczka nasion kminku
kilka łyżek cukru
Ciasto:
175 ml mleka
2 jajka
100g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250g serka ricotta
(można dodać trochę cukru, ale ja nie dałam)
olej do smażenia
Wykonanie:
W garnuszku podgrzać sok z cukrem, anyżem i kminkiem tak, aby cukier się rozpuścił. Ciepłym syropem zalać obrane z szypułek truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem syropu.
Przygotować ciasto
Do miski wlać mleko, żółtka, włożyć serek, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką. Ubić sztywną pianę z białek i dodawać ją stopniowo, małymi porcjami do ciasta, mieszać, przegarniając łyżką od dna. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką i formować okrągłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Podawać po kilka placuszków na talerzu, poprzekładanych truskawkami z syropu.
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/06/Racuszki-z-ricotta-i-truskawkami.html