Wykonanie
Ainsley Harriot stał się moim ulubieńcem od czasów Ready Steday Cook w BBC Prime. Wielka szkoda, że już tego kanału nie można u nas oglądać. Na całe szczęście w Kuchni TV Ainsley nadal jest i z wielką przyjemnością oglądam jego Ekspres dla Smakoszy.A placuszki? No cóż podczas obiadu słyszałam tylko mlaskanie, odgłosy zachwytu i prośby "Mamo daj jeście jednego klacuszka" (tak, tak klacuszka)Sezon
Truskawkowy jak widać w pełni

Składniki:
truskawkiSyrop:150 ml
soku pomarańczowego (z kartonu)1
owoc anyżu gwiazdkowegołyżeczka nasion
kminkukilka łyżek
cukruCiasto:175 ml
mleka2
jajka100g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli250g
serka ricotta(można dodać trochę
cukru, ale ja nie dałam)
olej do smażeniaWykonanie:W garnuszku podgrzać sok z
cukrem,
anyżem i
kminkiem tak, aby
cukier się rozpuścił. Ciepłym
syropem zalać obrane z szypułek
truskawki, odstawić na chwilę, aby przeszły smakiem
syropu.Przygotować ciastoDo miski wlać
mleko,
żółtka, włożyć
serek, przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól. Całość delikatnie wymieszać trzepaczką. Ubić sztywną pianę z
białek i dodawać ją stopniowo, małymi porcjami do ciasta, mieszać, przegarniając łyżką od dna. Na patelni rozgrzać
olej, nakładać ciasto łyżką i formować okrągłe placuszki. Smażyć minutę z każdej strony. Podawać po kilka placuszków na talerzu, poprzekładanych
truskawkami z
syropu.Smacznego/wydrukuj przepis/