Wykonanie

Pyszna ziemniaczano-
mięsna zapiekanka z dodatkiem
sera żółtegopapryki i
pieczarekIdealna na jesienno-zimowe obiadySkładniki:1,5 kg obranych
ziemniaków (mniej więcej jednakowej wielkości)1/2 kg
mielonego mięsa30 dag
pieczarek1
czerwona papryka25 dag
żółtego sera w plastrach5
jajek1 szklanka
śmietany 18%1 opakowanie
przyprawy do mięsa mielonego
przyprawa do ziemniakówketchupsól,
pieprzPrzygotowanie:
Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach
Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkęW garnku rozgrzewamy odrobinę
oleju i wrzucamy
pieczarki. Chwilę dusimy, dodajemy
sól,
pieprz. Gdy
pieczarki puszczą sok, jeszcze chwilę dusimy i dodajemy
paprykę. Całość, często mieszając dusimy, aż płyn z
pieczarek odparuje. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostudzeniaDo
mięsa mielonego surowego dodajemy 2
jajka i mieszamy. Dodajemy ostudzone
pieczarki z
papryką, mieszamy. Na koniec wsypujemy całe opakowanie
przyprawy do mięsa mielonego i dokładnie mieszamyWysoką formę do zapiekanki smarujemy
margarynąZiemniaki kroimy w średniej wielkości plasterkiDno formy wykładamy pierwszą warstwą
ziemniaków, które posypujemy
przyprawą do ziemniakówNa
ziemniaki wykładamy
połowę mielonego mięsaNa warstwie
mięsa układamy połowę
żółtego sera w plasterkachNa plasterkach
żółtego sera układamy drugą warstwę
ziemniaków, którą posypujemy
przyprawą do ziemniaków. Na ziemniakach układamy drugą
połowę mięsa,
żółty ser i trzecią warstwę
ziemniaków z
przyprawą do ziemniakówDo
śmietany dodajemy 3
jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku
ketchupu,
sól,
pieprz. MieszamyZapiekankę zalewamy
śmietaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 60 minutSmacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
