Wykonanie
Wprawdzie można "szybką frużelinę" z mrożonych
wiśni,
cukru i
mąki ziemniaczanej zrobić także w środku zimy, ale bardzo Was namawiam na tworzenie domowych
przetworów z
owoców, gdy są w szczycie lata. Czyż może być fajniejszy upominek dla gospodarza, gdy idziesz na proszone śniadanie, niż słoik domowego
dżemu, frużeliny, czy konfitury? A gdy zimą wyciągasz słoiczek ze spiżarni, przekręcasz nakrętkę i słyszysz "pyk" (albo "pssst", jeśli to słoik Weck z gumką), by po chwili rozkoszować się aromatem i smakiem lata?
Róbcie przetwory, bo domowe
przetwory są najlepsze ! Na zachętę dodam, że sytuacja spotkań z przetworującymi znajomymi pod hasłem "machniom" to świetna gra towarzyska i dobry sposób na wprowadzanie nowych smaków w słoikach, które przygotowali inni. Bo ja dla przykładu moi
drodzy od 15 lat nie kupiłam ŻADNEGO
przetworu w sklepie, srsly :)

Domowa frużelina wiśniowa będzie tylko tak słodka jak lubisz, możesz zatem ją dosładzać partiami i proszę, nie wygłupiaj się, zrób od razu z 3 kg
owoców. Pracy przy frużelinie tylko tyle, ile zajmuje drylowanie
owoców, reszta idzie błyskiem. Frużelina na całe, nierozgotowane
owoce, żel w którym są zatopione jest śliski, kwaskowo-słodki.
Mogę jeszcze podpowiedzieć, by etap przelewania do słoików robić, gdy człowiek jednak najedzony jest, bo skończy się jak u mnie - wyjadaniem jej na ciepło prosto ze słoika, bez niczego. Frużelinujcie
wiśnie, boskie są!

1kg
wiśni (u mnie w tym roku nadzwyczajnie pyszna
wiśnia nadwiślanka ChNP)250-350g
cukru (w zależności od słodkości
owoców)10g naturalnej pektyny owocowej
jabłkowo-cytrusowej nie amidowanejWydryluj
wiśnie i odstaw w sicie nad garnkiem, by nieco odciekły. Zagotuj odsączony sok z
cukrem, dodaj pektynę i
owoce i wymieszaj razem. Zagotuj całość i gotuj ok 3-4 minut, a następnie na gorąco przekładaj do wypieczonych wcześniej w piekarniku słoików. Szczelnie zakręcaj i pasteryzuj* 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C.* Ze względu na niską zawartość
cukru, wolę słoiki zapasteryzować, by
mieć pewność co do trwałościNiskosłodzona frużelina z
wiśni (do spożycia od razu)1kg mrożonych (lub świeżych)
wiśni250-350g
cukru (w zależności od słodkości
owoców)1-2 łyżeczki soku wyciśniętego z
cytryny2-4 czubate łyżeczki
mąki ziemniaczanejWiśnie rozmroź na sicie ustawionym nad garnkiem. Odlej część soku, który wycieknie i wymieszaj z
mąką ziemniaczaną. Zagotuj pozostały
sok wiśniowy z
cytrynowym,
wiśniami i
cukrem. Do gotujących się na maleńkim ogniu
wiśni wlej
mąkę rozmieszaną z cześcią soku (
mąkę najlepiej dodawać partiami, sprawdzając gęstość frużeliny). Wymieszaj i zagotuj. Od razu wyłącz palnik i odstaw do lekkiego przestudzenia. Podawaj od razu, na świeżo. Tak przygotowana frużelina, przechowywana w lodówce ma ok 7 dni trwałości.