ßßß Cookit - przepis na Frużelina wiśniowa, niskoslodzona

Frużelina wiśniowa, niskoslodzona

nazwa

Wykonanie

Wprawdzie można "szybką frużelinę" z mrożonych wiśni, cukru i mąki ziemniaczanej zrobić także w środku zimy, ale bardzo Was namawiam na tworzenie domowych przetworów z owoców, gdy są w szczycie lata. Czyż może być fajniejszy upominek dla gospodarza, gdy idziesz na proszone śniadanie, niż słoik domowego dżemu, frużeliny, czy konfitury? A gdy zimą wyciągasz słoiczek ze spiżarni, przekręcasz nakrętkę i słyszysz "pyk" (albo "pssst", jeśli to słoik Weck z gumką), by po chwili rozkoszować się aromatem i smakiem lata? Róbcie przetwory, bo domowe przetwory są najlepsze ! Na zachętę dodam, że sytuacja spotkań z przetworującymi znajomymi pod hasłem "machniom" to świetna gra towarzyska i dobry sposób na wprowadzanie nowych smaków w słoikach, które przygotowali inni. Bo ja dla przykładu moi drodzy od 15 lat nie kupiłam ŻADNEGO przetworu w sklepie, srsly :)
Domowa frużelina wiśniowa będzie tylko tak słodka jak lubisz, możesz zatem ją dosładzać partiami i proszę, nie wygłupiaj się, zrób od razu z 3 kg owoców. Pracy przy frużelinie tylko tyle, ile zajmuje drylowanie owoców, reszta idzie błyskiem. Frużelina na całe, nierozgotowane owoce, żel w którym są zatopione jest śliski, kwaskowo-słodki. Mogę jeszcze podpowiedzieć, by etap przelewania do słoików robić, gdy człowiek jednak najedzony jest, bo skończy się jak u mnie - wyjadaniem jej na ciepło prosto ze słoika, bez niczego. Frużelinujcie wiśnie, boskie są!
1kg wiśni (u mnie w tym roku nadzwyczajnie pyszna wiśnia nadwiślanka ChNP)
250-350g cukru (w zależności od słodkości owoców)
10g naturalnej pektyny owocowej jabłkowo-cytrusowej nie amidowanej
Wydryluj wiśnie i odstaw w sicie nad garnkiem, by nieco odciekły. Zagotuj odsączony sok z cukrem, dodaj pektynę i owoce i wymieszaj razem. Zagotuj całość i gotuj ok 3-4 minut, a następnie na gorąco przekładaj do wypieczonych wcześniej w piekarniku słoików. Szczelnie zakręcaj i pasteryzuj* 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C.
* Ze względu na niską zawartość cukru, wolę słoiki zapasteryzować, by mieć pewność co do trwałości
Niskosłodzona frużelina z wiśni (do spożycia od razu)
1kg mrożonych (lub świeżych) wiśni
250-350g cukru (w zależności od słodkości owoców)
1-2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
2-4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśnie rozmroź na sicie ustawionym nad garnkiem. Odlej część soku, który wycieknie i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zagotuj pozostały sok wiśniowy z cytrynowym, wiśniami i cukrem. Do gotujących się na maleńkim ogniu wiśni wlej mąkę rozmieszaną z cześcią soku (mąkę najlepiej dodawać partiami, sprawdzając gęstość frużeliny). Wymieszaj i zagotuj. Od razu wyłącz palnik i odstaw do lekkiego przestudzenia. Podawaj od razu, na świeżo. Tak przygotowana frużelina, przechowywana w lodówce ma ok 7 dni trwałości.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2014/07/fruzelina-wisniowa-niskoslodzona.html