Wykonanie
Nie
mogę się powstrzymać i co chwila wymyślam nowe koktajle
owocowe i warzywne. Gdy już przeminie smętna jesień i bura zima, "płynne
owoce i warzywa" cudownie dodają energii. Idealne na drugie śniadanie w pracy, na popołudniowy "deser" albo dobre rozpoczęcie dnia przed treningiem. Szczególnie namawiam na wyśmienity koktajl warzywno-
owocowy, który nazywany jest " eliksirem gwiazd", a jednocześnie elementem obowiązkowym hollywoodzkich diet odchudzających. Ale zrób go nawet bez diety, moja wersja eliksiru gwiazd jest przepyszna!

Boshhh, jak ja czekam co roku na wiosnę! I gdy już dni jaśniejsze, słońce wdziera się przez wszystkie szpary, wychodzę boso na taras ze szklanką wiosennego koktajlu. Kocica wyleguje się na słońcu, ptaki urządzają koncerty już od świtu. Gdzieś w tle śpiewa Aloe Blacc, posłuchajcie "Green Lights" …Wpadliście już w fazę kręcenia koktajli
owocowo-warzywnych ? Naprawdę nic nie pobudza tak cudownie jak szklanka wyśmienitego koktajlu, smoothie, czy soku wyciśniętego w sokowirówce. Dziś moja wersja "eliksiru gwiazd". Wystarczy sokowirówka lub blender i kilka dosłownie chwil. Pycha!
SELER NACIOWY - jest niskokaloryczny (zaledwie 5 kalorii w 100g!), zawiera furę witamin: B, E, PP, a także kwas foliowy. Ma sporo fosforu, wapnia, potasu i cynku, a także magnez i żelazo.
Seler pobudza przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, ułatwia trawienie, pomaga trawić tłuszcze, poprawia pracę nerek,
serca i obniża nadciśnienie tętnicze. Sok (lum mus) z
selera naciowego pozytywnie działa na nawilżanie skóry, wzmacnia włosy, pomaga neutralizować wolne rodniki. Samo zdrowie!
KALAREPA - kolejna niskokaloryczna (27 kalorii w 100g) bomba witamin (B, K, C, beta-karoten) i
soli mineralnych (wapń, magnes, fosfor, żelazo). Zawarta w niej luteina korzystnie działa na wzrok. Składniki zawarte w
kalarepie regulują perystaltykę jelit, wspomagają układ trawienny i usuwanie toksyn z organizmu, neutralizuje wolne rodniki. W zasadzie powinni jej unikać jedynie chorzy na kamicę nerkową i choroby przewodu pokarmowego.
JABŁKO - Zawierają witaminę C, P, potas i żelazo. Wzmacniają układ krążenia, nerwowy, poprawiają pracę wątroby i układu moczowego. Pomagają pozbywać się toksyn z organizmu, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie, pomagają zmniejszać obrzęki.
OLEJ RYDZOWY (z lnianki siewnej) - zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (spowalniają sparzenie się komórek, obniżają poziom trójglicerydów we
krwi), witamin (A, B, E), lecytynę. Obniża poziom złego cholesterolu, redukuje stany zapalne w organizmie, wspomaga spalanie
tkanki tłuszczowej, aktywizuje prace mózgu i wspomaga wzrost
mięśni.

Czy coś tak zdrowego może być smaczne? Koniecznie zróbcie ten koktail, a sami się przekonacie. Eliksir gwiazd jest po prostu wyśmienity! Można go zrobić w sokowirówce lub w blenderze/malakserze. W obu wersjach jest pyszny, chociaż z sokowirówki będzie szybszy do wykonania, za to w tym z malaksera jest mnóstwo pektyn ze skórki
jabłka.4
jabłka1
kalarepapół pęczka
selera naciowego1 łyżeczka
oleju rydzowegoopcjonalnie - szklanka dobrej
wodySOKOWIRÓWKA - umyj
owoce i warzywa, wyciśnij z nich sok i wymieszaj z
olejem rydzowymBLENDER - umyj
owoce i warzywa, z
jabłek usuń gniazda nasienne, obierz
kalarepę. Zmiksuj wszystkie
warzywa i owoce dodając szklankę dobrej
wody (u mnie filtrowana). Na końcu wymieszaj z
olejem rydzowymNa zdrowie!