ßßß Cookit - przepis na Surówka z czarnej rzepy

Surówka z czarnej rzepy

nazwa

Wykonanie

Lubicie rzodkiewki? Od kiedy obrzydzono mi smak pierwszych nowalijek, już nie czekam na rzodkiewki wczesną wiosną. Podjadam je dopiero wtedy, gdy wiosna ma się ku końcowi. Pamiętam jak kiedyś na "działce pracowniczej" rodzice wysiali rzodkiewki, które urosły wielkie jak pięść. Gdy wracałam do domu z pełnym koszem, sąsiedzi kręcili z niedowierzaniem głową i prorokowali - " no musi być sparciała, za duża urosła" . A te małe, różowo białe cholery były jędrne i chrupiące i ani jedna nie była sparciała. Lato się skończyło, a ja marudziłam mamie, że jeszcze mi się tych rzodkiewek chce. Takie plony udało się nam mieć tylko ten jeden raz, za to tej samej jesieni mama podała do obiadu niepozorną, żeby nie powiedzieć skromną surówkę, w której zakochałam się na zabój - surówkę z czarnej rzepy . A co najważniejsze - rzepa była tania i dostępna od września, aż do pierwszych dni stycznia! Jedliśmy ją w zasadzie co tydzień. Nasza niewielka, czteroosobowa rodzina zjadała dobry kilogram w każdą niedzielę :)
Rzepa znana już jest od czasów starożytnych faraonów. Bardzo popularna w kosmetyce działa fantastycznie na wzmocnienie włosów, ale też bakteriobójczo. Zawiera wapń, potas, magnez, żelazo, fluor i cynk, a także mnóstwo witamin z grupy B oraz A, P i C.
Wypatrzyłam pierwsze bulwy czarnej rzepy na targu środowym. Kupiłam kilka dorodnych rzep w cenie 4zł za kilogram, aż grzech byłoby nie kupić!
Surówka z czarnej rzepy to kolejny smak z mojego domu rodzinnego - kuchnia z serca domu . Smaki proste, intensywne, nie wymagające zbędnych dodatków. Smaki wywołujące wspomnienia, a czasem łzy - radości lub wzruszenia. Zachowuję je dla kolejnych pokoleń i dbam, by pozostały w naszej rodzinie, jako te ulubione.
Czarna rzepa jest jędrna i dość ostra w smaku, ale innym rodzajem ostrości niż rzodkiewki. Smakuje jak... jesień. To jedno z moich ulubionych warzyw korzeniowych i bardzo czekam na rzepę każdej jesieni. Na szczęście nie trzeba jej przetwarzać "na zimę", ta "bomba witaminowa" jest dostępna na targu aż do pierwszych dni stycznia. Surówka z czarnej rzepy świetnie smakuje do zrazów zawijanych, pieczonych żeberek, do gulaszu z wołowiny, pieczonego na puszcze piwa kurczaka, do belgijskiej carbonady i delikatnej maczanki krakowskiej .
1-2 bulwy czarnej rzepy
sól do smaku
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Czarną rzepę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miseczki, posól i odstaw na 20 minut (rzepa nieco zmięknie, chociaż nadal będzie bardzo chrupiąca). Dodaj 1-2 łyżki śmietany i wymieszaj. Podawaj do pieczonych mięs.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/09/genialna-surowka-z-czarnej-rzepy.html