Wykonanie
Znacie czarną rzepę? Może leży gdzieś na targowisku albo w warzywniaku, koło warzyw korzeniowych. Widać ją coraz częściej, a przyznaję, że do niedawna zwyczajnie nie miałam na nią pomysłu. Czarna
rzodkiew (
rzepa) jest bardzo ceniona w przemyśle farmaceutycznym. Ekstrakt suchy z czarnej rzodkwi (Extractum Raphani sativi nigri siccum) wchodzi w skład
krajowego leku o nazwie Raphacholin o działaniu żółciopędnym i żółciotwórczym oraz rozkurczowym.Czarna
rzepa zawiera
białko, witaminę C i potas. Wyciągi z czarnej rzodkwi posiadają silne właściwości moczopędne, odtruwające, żółciopędne i żółciotwórcze, odkażające przewód pokarmowy i układ żółciowy, rozkurczowe, pobudzające krążenie
krwi i przeciwreumatyczne.*
Rzepa ma ostry smak, który świetnie równoważą słodkie
jabłka. Taka surówka jest bardzo smaczna. Powinna przypaść do gustu spożywana wraz z pieczonymi czy gotowanymi
mięsami i
ziemniakami.Zrób tę surówkę. Bo
rzepa to krzepa!Składniki:1-2
jabłka (w zależności od wielkości i
jabłek i
rzepy)
sólkilka łyżek gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnegoWykonanie:
Rzepę umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Lekko osolić i odstawić na kilka minut.
Jabłka umyć, obrać i także zetrzeć na tarce. Ja lubię, by tartego
jabłka było dużo, po starciu nieco mniej objętościowo niż
rzepy, dzięki temu surówka jest łagodna.Połączyć warzywa, dodać kilka łyżek
śmietany lub gęstego
jogurtu.*wiedza zaczerpnięta z tej strony, prowadzonej przez doktora Henryka Różańskiego, autora wielu publikacji w czasopismach oraz w internecie na temat środków leczniczych, preparatów kosmetycznych i spożywczych
Bądź towarzyski, podziel się!