Wykonanie
Lato, ciepły radosny weekend, spotkanie z przyjaciółmi i cudowna
sangria . Orzeźwiająca, słodka, pełna nasączonych
alkoholem owoców.
Pije się ją gładko, jak kompot niemalże, tylko
potem tak trudno wstać. Radosne śmiechy, wyjadane łyżeczką
owoce,
panie w letnich sukienkach i panowie, którzy dla
sangrii rezygnują z kufla
piwa, czy szklaneczki
whisky. Tym razem w ogrodzie króluje
sangria w kolorze róż .

Chillout w ogrodzie, na hamaku, w huśtawce. Wiatr pachnie budleją, która przyciąga chmary kolorowych motyli. Bujam się w hamaku, dźwięki sączą się łagodnie...Na drugim roku studiów w akademiku na Żwirkach piętro nade mną mieszkał Jose Louis. Obłędnie przystojny Hiszpan, którego próbowały uwieść chyba wszystkie studentki. Wpadał czasem do żwirkowego
radia popatrzeć jak graliśmy muzę. W czerwcu, tuż przed sesją zorganizował kiedyś imprezę pożegnalną w stylu hiszpańskim. Joselo był świetnym kucharzem, albo po prostu wszystko mi wówczas smakowało. Pamiętam puszki maleńkich rybek i doskonałe
szafranowe arancini. Zrobił też wielką patelnię paelli i tortillę z ostra hiszpańską
kiełbasą. Joselo nie dał się uwieść, po prostu wolał moich kolegów, ale za to smaku
sangrii, którą nam zrobił nie
mogę zapomnieć do dziś.Wówczas na półkach królowała jedynie Sofia i Egri Bikaver, a tu niesamowity hiszpański koktajl na bazie czerwonego hiszpańskiego
wina, kilku dodatków i mnóstwa
owoców. Byłam w niebie!

Kroję dojrzałe
brzoskwinie, które dziś rano przyniosłam z targu, dodaję słodkie
maliny i plastry
pomarańczy. Tym razem w
sangrii będą też
truskawki, których koszyczek miał dla mnie pan Sławek. To najpóźniejsza odmiana - bogota, jest bardzo słodka w tym roku. Kieliszek cointreau, kieliszek
brandy i butelka świetnego
różowego wina. Tuż przed podaniem dodaję jeszcze
wodę gazowaną i wrzucam kostki
lodu. Zadzieram głowę do góry, a tu takie piękne puchate chmury...po 200g
truskawek i
malin (ew
winogron)kilka dojrzałych
brzoskwińjedna
pomarańcza750ml schłodzonego
różowego wina100ml cointreau100ml
brandy250 ml
wody gazowanejszklanka kostek
loduTruskawki pokrój na mniejsze części, a
brzoskwinie w zgrabne plasterki. Z wyszorowanej
pomarańczy usuń pestki i pokrój w półplasterki. Do wazy wlej cointreau,
brandy i
wino, dodaj
owoce i wymieszaj. Wazę przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.Tuż przed podaniem dodaj
wodę gazowaną do wazy. Do szklaneczek wrzuć po kilka kostek
lodu i zalej
sangrią z
owocami. Pycha!