Wykonanie
W ciepłe dni często podaję coś
makaronowego, ale niekoniecznie jako pasta z sosem. Bardzo lubię
sałaty makaronowe, w których
makaron jest w temperaturze pokojowej, a wraz z nim podaje są warzywa i ulubione
sałaty. Dziś jednak mam inną propozycję, która szczególnie dobrze smakuje latem. Bardzo ciekawy w smaku
makaron z cypryjskim
serem halloumi, świeżą
miętą i
sokiem z cytryny. To doskonałe danie do zabrania w lunchboxie do pracy i można je jeść także na zimno.
Od kilku dni pozostaję w zachwycie nad świeżutką płytą młodego polskiego duetu Lilly Hates Roses, posłuchajcie "Something To Happen" ...Lubicie sałatki makaronowe? Mi najbardziej smakują właśnie latem, gdy częściej jadam chłodny, niekoniecznie gorący
makaron. Ale to nie jest
sałatka, to regularna "pasta", tyle, że do ciepłego (lub już zimnego)
makarony dodaje się surowe chłodne składniki. Ostatnio dowiedziałam się, że we Włoszech określenie "pasta fresca" nie tylko oznacza świeżo zrobiony, czyli nie suszony i nie mrożony
makaron, ale także dania z ciepłym
makaronem i zimnym/chłodnym sosem. Czy to zatem może być pasta fresca?
Razowe penne, które użyłam do tej potrawy, dla dodania aromatu
makaron gotowałam ze sporą gałązką
lubczyku. To naprawdę fajny pomysł na "dosmaczenie"
makaronu . Pierwszy raz zaś podaję
ser halloumi w wersji zupełnie surowej i to z
makaronem. Z liśćmi świeżej
mięty i
sokiem z cytryny jest bardzo orzeźwiający. Bardzo polecam na letnie lunche i lekkie kolacje.1
cytrynaspory pęczek świeżej
miętyspora gałązka
lubczyku50g
oliwy z oliwek4
szalotkiSer halloumi zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z drobno posiekaną
miętą.
Szalotkę pokrój w piórka i zeszklij na
oliwie z oliwek.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując kilka łyżek
wody z gotowania. Wymieszaj penne z
oliwą i
szalotkami, ewentualnie dodaj 1-2 łyżki
wody z gotowania
makaronu.Na półmisku przesypuj warstwami
makaron i
starty ser halloumi. Nie musisz się spieszyć,
makaron może być już chłodny, chociaż na ciepło również świetnie smakuje. Ja mu chwilę dałam przestygnąć, nie chciałam, by
ser się rozpuścił na gorącym
makaronie.Pastę podawaj skropioną obficie
sokiem wyciśniętym z
cytryny.