Wykonanie
Latem chce mi się lekkich, lekuchnych ciast, pełnych świeżych
owoców i takich, po których nie ma wyrzutów sumienia. Chrupotek - to jedno z naszych ulubionych letnich ciast. Być może powinien nazywać się "sen nocy letniej" – którejś letniej nocy, kilka lat temu po prostu mi się przyśnił. I rano natychmiast musiałam go zrobić, to taki trochę sernik
jogurtowy. Super lekkie, delikatne, gładkie i ... niskokaloryczne ciasto, heh no przynajmniej możemy się oszukiwać, że takie jest :0) Wspaniały chrupiący spód i nieziemsko słodkie, barrrdzo chrupiące karmelowe klejnoty na wierzchu. Ważne by użyć niezbyt słodkich, a najlepiej kwaśnych, orzeźwiających, drobnych
owoców jagodowych – wtedy chrupotek będzie lekki, soczysty, orzeźwiający. Można się w nim zakochać :)


2 tabliczki
deserowej czekolady1 łyżka
masła50g
płatków kukurydzianych5 łyżeczek
żelatyny70g
cukru (połowa muscovado, połowa białego)450g
jogurtu naturalnego (np. bałkański firmy Maluta)1
cukier waniliowy250 g kremówki 36%
czerwone porzeczki, ciemny
agrest lub inne kwaśne
owoce jagodowe3 łyżki
białego cukruRozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej razem z
masłem (lub w mikrofali 3 x po 30s za każdym razem mieszając). Wymieszaj delikatnie gorącą
czekoladową lawę z
płatkami, uważając by ich nie pokruszyć. Przełóż
płatki do tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem, lekko wyrównaj i wstaw na 15 min do lodówki.W tym czasie rozpuść oba
cukry w 2 łyżkach wrzątku.
Żelatynę również dokładnie rozpuść w odrobinie wrzątku. Osobno ubij kremówkę na sztywno. Wymieszaj
jogurt z rozpuszczonymi
cukrami i
żelatyną, a po chwili dodaj delikatnie ubitą kremówkę. Dokładnie wymieszaj i przełóż na schłodzone dno z
płatkami. Wstaw do lodówki dekorując wcześniej
owocami. Po około godzinie wyjmij z formy.

Klejnoty karmeloweNa patelnię wsyp 3 łyżki
cukru (tak, żeby pokrył całe dno) i wstaw na mały ogień. NIE MIESZAJ, poczekaj aż
cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Gdy już osiągnie pożądany kolor (uważaj by się nie przypalił!), skapuj gotowy karmel na pergamin tworząc wzory – przyda się widelec do wyciągania fantazyjnych dekoracji. Poczekaj chwilkę aż stężeje i ostygnie i dekoruj klejnotami ciasto tuż przed podaniem . Dekoracje karmelowe rozpuszczają się pod wpływem wilgoci i przechowywane w lodówce, zatem zawsze trzeba je przygotować tuż przed podaniem ciasta.