ßßß
Składniki:2 szklanki suchej fasolki (użyłam northern beans; przepis najlepiej wychodzi z białymi fasolkami np. z fasolką Jaś)1 duża cebula5-6 średniej wielkości pomidorów rzymskich2 łyżeczki majeranku1 łyżeczki bazylii1-1 1/2 łyżeczki suszonego imbiru1/2 łyżeczki wędzonej paprykisól do smakuWykonanie:1. Fasolkę zalewamy na noc wodą i moczymy. Następnego dnia odlewamy wodę, płuczemy. Wlewamy świeżą wodę (powinno być okolo 2-3 cm więcej wody niż fasolki). Gotujemy fasolkę do miękkości.2. W międzyczasie na patelni smażymy pokrojoną cebulkę na jasno złoty kolor.3. Pod koniec gotowania fasolki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, podsmażoną cebulkę, sól, imbir i pozostałe przyprawy. Gotujemy razem przez około 15 minut.Podajemy z razowym chlebem lub ziemniaczkami.